Region

Podgorica: Nedopustivo je da Srbija ima pokroviteljski odnos prema Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

17:46

Podgorica: Nedopustivo je da Srbija ima pokroviteljski odnos prema Crnoj Gori
Podgorica: Nedopustivo je da Srbija ima pokroviteljski odnos prema Crnoj Gori - Copyright Wikipedia.org/Mazbln

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih šest meseci Vlada Crne Gore i premijer Zdravko Krivokapić nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao negativan pristup i retoriku Srbije koja je u najmanju ruku, nediplomatska, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore. Ističu da je tokom svih susreta i sastanaka preneta želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom, prenosi RTCG.

"Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljena svoje spoljne politike opredelila dobrosusedsku i regionalnu saradnju. To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir manda bilo koje Vlade i predstavlja dogotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže. Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljštanjem odnosa sa svim susedima, posebno sa Srbijom - o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, pozvi u prvoj nedelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posete naših ministara Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

E-Stock/Petar Jovanović

Zdravko Krivokapić

Iz MVP dodaju da je nemoguće zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji, kako kažu, su od samog početka usmereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore.

"U tome je učestvovao sami državni vrh Republike Srbije, koristeći neprimeran rečnik poput "mlakonja", ministri u njihovoj Vladi, kako i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja aspolutno ne priliči duhu dobrosusedstva. Zdravko Krivokapić je ne samo primer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor. Nepoštovanje njegovog statusa i gotovo nepristojna komunikacija više govori o svojstivma ljudi koji ga napadaju, a da ne govoorimo što predsatvlja uplitanje u unutrašnje pitanje druge dražve - Crne Goe, članice UN, NATO-a, koja je najdale odmakla u pregovorima sa EU. Smatramo nedopustivim da bi bilo ko, pa ni Srbija, ima patrneralistički odnos prema državi Crno Gori, njenom premijeru i Vladi. Ti pre što u proteklih šest meseci, ni ova Vlada, no ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom vih susreta i sastanaka preneta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom", piše u saopštanju.

Crna Gora je država svih njenih građana

Dodaju da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira kako se nacionalno osećali - ona pripada svima.

"Svi građani su jednako konstruktivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, nekom mačem, neko znanjem, neko radom - neizostavno i neizbrisivo utkao deo sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prživaljavanje eventualnih problema i ostvrivanja punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i državna Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jdinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo "prisvajanje" 30 odsto naših grašana neprimerno i mogli bi se protumačiti kao međanje u unturašnje stvari jedne suverene države".

Ističu zahvalnost građanima Srbije na donaciji vakcina, kako države koja je prva pritkela u pomoć Crnoj Gori.

"Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiju u svim oblasitma u kojima predvodi regionale procese - poput EU integracije saradnja sa NATO u skladu sa ambicijama Srbije, kao i svim drugim gde možemo naučiti jedni od drugih. Jedno na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti "starijeg". Međusobno poštovanje suvernosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose u duhu dobrosusedstva, prijateljstava i istorijskih veza naših država", zaključuje se.

Preporuka za vas

"Za budućnost Crne Gore": Premijer izneverio naše strpljenje, predlažemo Demokratama i URI sporazum
Mandić: Krivokapić izgubio poverenje DF-a, razgovaraćemo o narednim potezima

Komentari (0)

Evropa