Region

Nakon žustre rasprave u parlamentu Slovenije, ministar Hojs "preživeo" interpelaciju opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

09:10

Nakon žustre rasprave u parlamentu Slovenije, ministar Hojs "preživeo" interpelaciju opozicije
Nakon žustre rasprave u parlamentu Slovenije, ministar Hojs "preživeo" interpelaciju opozicije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aleš Hojs ostaje ministar unutrašnjih poslova Slovenije, pošto je parlament odbio interpelaciju opozicije protiv njega.

Za Hojsovu smenu rano jutros su, nakon 16-očasovne žučne rasprave, glasala 44 poslanika, dva manje od potrebne natpolovične većine, a protiv je bilo 37 prisutnih poslanika, prenosi RTV Slovenija. Bila je to druga interpelacija opozicije protiv Hojsa, a ukupno deseta protiv nekog od članova vlade koja je stupila na dužnost pre 22 meseca.

Slovenija je pred parlamentarnim izborima koje je predsednik države Borut Pahor najavio za 24. april. Poslanici opozicije su tvrdili da je Hojs odgovoran za niz preteranih represivnih mera koje je policija preduzela protiv demonstranata koji su tokom epidemije korona virusa protestovali protiv vlade i epidemioloških mera i tražili njenu ostavku, navodi agencija Hina. Policija je nekoliko puta u Ljubljani koristila vodeni top, suzavac i gumene metke.

Hojs je odbio kritike, pravdajući postupke policije nasilnim ponašanjem demonstranata i ocenio da su protesti bili politički motivisani i predstavljali zdravstveni rizik. Negirao je i tvrdnje da je vršio politički motivisane smene u policiji i da je vlada tokom epidemije donosila neustavne odluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa