Region

Sofija: Nema potrebe raspoređivati snage NATO u Bugarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

20:40

Sofija: Nema potrebe raspoređivati snage NATO u Bugarskoj
Sofija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa na svojoj teritoriji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom, izjavio je danas ministar odbrane Bugarske Stefan Janev.

On je potvrdio izveštaje da se unutar NATO razgovara o različitim opcijama, uključujući i prisustvo vojnih snaga Bugarske i Rumunije u Crnom moru kao deo misije nazvane Poboljšano napredno prisustvo u okviru koje NATO već raspoređuje dodatne vojne snage u baltičke države i na istoku Poljske, preneo je Rojters.

"Moj stav je da takav pristup potencijalno može da dovede do nepoželjnog povećanja tenzija u regionu", objavio je Janev na svom Fejsbuk profilu i ocenio da za sada nema razloga da se raspoređivanje ruskih trupa smatra direktnom pretnjom Severnoatlantskoj alijansi i njenoj zoni uticaja.

"U tom smislu, ne verujem da postoje realne okolnosti koje mogu opravdati odluku u vezi sa razmeštanjem dodatnih trupa na teritoriji Bugarske", napisao je Janev.

On je dodao da će Bugarska, koja je pristupila NATO 2004. godine, pomno pratiti situaciju, kao i da je spremna da poveća kapacitet svojih oružanih snaga u okviru pojačanih NATO napora za odvraćanja i odbranu, ako to bude potrebno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa