Region

Evroparlamentarac iz Holandije oštro o evropskom komesaru i Dodiku: "Varheji ne sme da služi drugim interesima"

Komentari

Autor: Kliks

23/12/2021

-

10:24

Evroparlamentarac iz Holandije oštro o evropskom komesaru i Dodiku: "Varheji ne sme da služi drugim interesima"
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evroparlamentarac iz Holandije Thijs Rojten rekao je da su u Evropskom parlamentu veoma zabrinuti zbog navodne uloge evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija u održavanju posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojem je pokrenut neustavni prenos nadležnosti.

Kako je na svom službenom Tviter profilu napisao Rojten, Varheji sebi ovakve stvari ne sme dozvoliti.

"Vrlo zabrinjavajuća vest danas iz Bosne i Hercegovine. Komesar Varheji sebi ne sme dozvoliti bilo kakav (novi) nagoveštaj ili sugestiju da služi drugim interesima ili agendi osim EU i naroda BiH. Ovo uopšte nije od pomoći", napisao je Rojten.

Dodao je da apsolutni prioritet za sve predstavnike Evropske unije, koji su aktivni u Bosni i Hercegovini trebaju biti fer i slobodni izbori naredne godine.

Potreban čvrst stav prema Dodiku

"Zato je potreban čvrst stav prema svim nacionalistima i namernim kreatorima razdora, a posebno prema Miloradu Dodiku", naglasio je Rojten.

Podsećamo, u javnosti se juče pojavila informacija da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji krajem novembra ove godine s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je razmatrano pitanje neustavnog prenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta. Iz Delegacije EU u BiH su negirali ove navode rekavši da je Varheji bio protiv planova Dodika i vlasti RS o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija na posebnoj sednici Narodne skupštine tog entiteta.

U međuvremenu su stranke iz probosanskog bloka zatražile da se Varheji izjasni o ovim optužbama, međutim, on to do sada još nije učinio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa