Region

Evropska komisija: Pratimo program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, cilj suzbijanje nuđenja "zlatnih pasoša"

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

10:03

Evropska komisija: Pratimo program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, cilj suzbijanje nuđenja "zlatnih pasoša"
Evropska komisija: Pratimo program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, cilj suzbijanje nuđenja "zlatnih pasoša" - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) saopštila je da trenutno prati program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori, a nakon što je obelodanjeno da je program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori produžen na još godinu dana. Vest o praćenju primene tog programa objavili su Dojče vele i Rojters, preneo je portal RTCG.

"Evropska komisija trenutno prati planirane i postojeće šeme u nekoliko zemalja, uključujući karipska ostrva i istočnoevropske zemlje Albaniju, Moldaviju i Crnu Goru", naveli su ovi mediji.

Slični programi postoje na Kipru i Malti, dve države članice EU, koje se trenutno suočavaju sa pravnim izazovima zbog pozicije zvaničnog Brisela. Povod za oglašavanje Evropske komisije je predlog da se suspenduje mehanizam putovanja bez viza između EU i južnopacifičke države Vanuatu.

Ovaj potez, koji bi bio prvi na globalnom nivou, ima za cilj suzbijanje prakse nuđenja "zlatnih pasoša". U Vanuatuu, stranci mogu dobiti državljanstvo i pasoš u zamenu za minimalno ulaganje od 130.000 dolara.

Evropska komisija je izdala upozorenje da će preduzeti ovaj korak ako Vanuatu ne promeni svoj program ulaganja u zamenu za pasoš. Predlog sada ide na odobrenje pojedinačnim državama članicama EU.

Komentari (0)

Evropa