Region

Izabrana nova vlada Severne Makedonije na čelu s premijerom Kovačevskim

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

09:54

Izabrana nova vlada Severne Makedonije na čelu s premijerom Kovačevskim
Izabrana nova vlada Severne Makedonije na čelu s premijerom Kovačevskim - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Severne Makedonije izabrao je novu Vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Za to su glasala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, a protiv je glasalo 46 polsanika opozicionih partija, prenela je MIA. Nova Vlada Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, naslediće Vladu Zorana Zaeva, koji je u decembru prošle godine podneo ostavku.

U Vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo deo Vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamenik ministra finansija. Koalicija SDSM "Možemo" ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi kolacioni partner Alternativa Afrima Gašija.

Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Kovačevski je najavio da će se njegova Vlada posvetiti ekonomiji, energetskom razvoju i povećanju zapolenosti, ali i pregovorima sa EU.

On je dodao da očekuje da će opozicija biti konstruktivna i da će sa vladajućom koalicijom sarađivati u interesu donošenja najboljih odluka za državu i građane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa