Region

Od zamenika ministra do premijera: Kovačevski na čelu vlade Severne Makedonije – odredio dva ključna zadatka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/01/2022

-

07:11

Od zamenika ministra do premijera: Kovačevski na čelu vlade Severne Makedonije – odredio dva ključna zadatka
Od zamenika ministra do premijera: Kovačevski na čelu vlade Severne Makedonije – odredio dva ključna zadatka - Copyright Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Posle turbulentnog perioda Severna Makedonija je konačno dobila novu Vladu, na čijem čelu se nalazi novi premijer zemlje Dimitar Kovačevski. On je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), a na premijerskoj poziciji nasledio je Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku krajem oktobra prošle godine.

Podsetimo, Zaev je 31. oktobra preuzeo odgovornost za rezultate lokalnih izbora i najavio ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM, što je saopštio na konferenciji za novinare. On je time ispunio prethodne najave, jer je uoči izbora rekao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi na lokalnim izborima, što se i dogodilo. Pobedu je odnela Danela Arsovska, nezavisna kandidatkinja. 

Iako je još tada najavio ostavku, Zaev je naglasio da će ostati na premijerskoj poziciji dok se ne stvore uslovi za izbor novog premijera, odnosno, kako bi "pomogao da se održi i eventualno uveća parlamentarna većina". Upravo zato, Skupština Severne Makedonije je tek 23. decembra konstatovala ostavku Zaeva, a s obzirom na to da je na mesto predsednika SDSM umesto Zaeva došao upravo Kovačevski, za očekivati je bilo da će on preuzeti i funkciju premijera.

Devet novih ministara

Za imenovanje Kovačevskog na mesto premijera su glasala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, odnosno makedonskom parlamentu, a protiv je glasalo 46 polsanika opozicionih partija, prenela je agencija MIA. Protiv njegovog imenovanja mahom su glasali poslanici VMRO-DPMNE, koji su zahtevali prevremene izbore. Novi premijer je, međutim, rekao da će izbora biti tek 2024. godine, u redovnom terminu.

"Legitimitet vlasti ne može se osporiti i uz snažnu podršku većine, održiv je u naredne dve godine. Izbora će biti, ali 2024. Do tada ćemo posvećeno da radimo na unapređenju privrede i kvaliteta života svakog građanina", rekao je Kovačevski, prenosi makedonski Plusinfo.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

U Vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo deo Vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamenik ministra finansija. Koalicija SDSM "Možemo" ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi koalicioni partner, Alternativa Afrima Gašija. Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Prema najavama Kovačevskog, nova Vlada Severne Makedonije u preostale dve i po godine mandata će se posvetiti ekonomiji i započinjanju pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

Ko je Dimitar Kovačevski?

Dimitar Kovačevski je rođen 1974. godine u Kumanovu. Doktor je ekonomskih nauka, vanredni profesor na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i menadžment Univerziteta Američki koledž u Skoplju. Predavač je na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama i autor je brojnih naučnih radova iz oblasti ekonomije i menadžmenta u međunarodnim naučnim časopisima i konferencijama. U Vladi Severne Makedonije obavljao je funkciju zamenika ministra finansija, a 2020. godine je bio deo Ekonomskog saveta makedonske vlade za rešavanje ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Imenovanje Kovačevskog na mesto predsednika SDSM i premijera države nije iznenađenje, jer se od samog početka upravo na njega gledalo kao na najverovatnijeg naslednika Zorana Zaeva. Iz opozicione stranke VMRO-DPMNE su, kada je izabran za lidera SDSM, Kovačevskog nazvali "marionetom koja će nastaviti da izdaje nacionalne interese", a optuživali su ga i za to da će "nastaviti sa korupcijom".

Politički analitičar iz Severne Makedonije Petar Arsovski rekao je nedavno za Euronews Srbija da između Kovačevskog i Zaeva ima sličnosti, ali da njihovi potezi neće biti u potpunosti isti.

"Svakako će imati sličnosti u smislu generalne strategije gde se zemlja kreće ka evroatlanstkim integracijama, ka kompromisu sa Bugarskom, i nekakvom povećanom naporu da se počnu pregovori (o učlanjenju u EU). To bi bile one linije koje bi bile iste sa Zaevim", rekao je Arsovski. 

Još jedna sličnost, dodao je, mogla bi da bude u tome što će Kovačevski nastaviti sa učešćem u inicijativi Otvoreni Balkan, jer je i sam bio na jednom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Kada su razlike u pitanju, Arsovski ističe to što je Kovačevski "više tehnokratski menadžer nego Zaev", ali i da bi građani Severne Makedonije mogli da očekuju nove pristupe kada su u pitanju implementacija odluka Vlade, efikasnost politike i bolji menadžment.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa