Region

Hrvatska dogovorila kupovinu borbenih vozila od SAD, među opremom i top, mitraljez i protivoklopne rakete

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

16:04

Hrvatska dogovorila kupovinu borbenih vozila od SAD, među opremom i top, mitraljez i protivoklopne rakete
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada dogovorila je sa Sjedinjenim Američkim Državama kupoivnu borbenih vozila tipa Bradley, čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara, saopštio je danas hrvatski premjer Andrej Plenković.

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD-a bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što je ukupno 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete ....

"Na taj način će Hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka”, rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će Bradleyi stići u Hrvatsku, Plenković kaže sva vozila neće stići ođednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godina.

"Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju", rekao je Plenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa