Evropa

Hrvatska preporučila građanima izbegavanje putovanja u delove Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

12:04

Hrvatska preporučila građanima izbegavanje putovanja u delove Ukrajine
Hrvatska preporučila građanima izbegavanje putovanja u delove Ukrajine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske preporučilo je svojim državljanima izbegavanje putovanja u delove Ukrajine koji se graniče s Rusijom i odlaganje putovanja u ostatak zemlje.

"Zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini i koncentrisanja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savetujemo izbegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja se graniče s Ruskom Federacijom", objavljeno je na sajtu ministarstva.

Preporuka iz Zagreba usledila je nakon što je američki Stejt department, navodeći pretnju od ruskog napada, u nedelju naredio povlačenje porodica svojih diplomata iz Ukrajine, podsetila je Hina.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u ponedeljak je rekao da EU neće slediti americki primer, jer zasad ne vidi razloge za povlačenje diplomata, ali to su učinile Australija i Velika Britanija.

Nemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatima ako se odluče na to, a savet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Letonije.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da se preporuka o izbegavanju putovanja odnosi i na izbegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluostrva Krima, kao i područja severne Ukrajine koja su u blizini granice s Belorusijom.

Za putovanja u ostale delove Ukrajine koja nisu nužna savetuje se odlaganje, a ako se to ne može učiniti "preporučuje se oprez i svakodnevno informisanje o trenutnoj situaciji".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa