Region

Krivokapić: Otvoreni Balkan je jedan od razloga zašto ova vlada mora da padne

Komentari

Autor: Euronews Srbija/TV Crne Gore

27/01/2022

-

20:15

Krivokapić: Otvoreni Balkan je jedan od razloga zašto ova vlada mora da padne
Zdravko Krivokapić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ne želim da se bavim pretpostavkama, ali u ovom trenutku odnos je 40 prema 60 u korist inicijative za izglasavanje nepoverenja Vladi. Odgovor na pitanje da li Vlada Crne Gore broji poslednje dane ćemo dobiti u parlamentu, rekao je večeras u intervjuu za TV Crne Gore Zdravko Krivokapić, premijer Crne gore. 

“Moj stav je da do ovog trenutka nije trebalo doći, da je ova Vlada očistila i pripremila njivu za oranje, ako je to ona uradila zašto treba da ide sa političke scene”, pitao je Krivokapić.

Više je, kako je naveo, razloga za pokretanje pitanja poverenja Vladi, a ključni su u interesnim krugovima koji se nalaze, kako kaže, i ovde, ali i u bližem okuženju.

“Već odavno postoje naznake da je ova Vlada nepoželjna i bukvalno tako i jeste. Ovo je vlada koja je pokušala da bude apsolutno građanska i naravno potpuno demokratska, kako bi na taj način zaživela demokratija u Crnoj Gori”, navodi premijer Crne Gore.

On kaže da je Vlada uradila sve što je do nje, a da je sada sve u rukama poslanika u Skupštini.

“Kao što znate incijativa je jednom podnesena, odložena, a drugi put teško da može da ne bude izglasana, jer bi to bila blamaža najveće partije - DPS-a. To bila i blamaža i za glavnog podnosioca inicijative, a to je GP URA”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su se stvorili preduslovi da su svi protiv ove Vlade, a brane je, kako dodaje građani i Demokrate CG.

“Dogodiće se to što se mora dogoditi”, naveo je Krivokapić.

Kako je naveo, uzrok je nezadovoljstvo pojedinih političara, koji nisu ušli u Vladu, a tako stanje traje od formiranja Vlade.

“Ovdje je računica jednostavna, svako vodi računa o svom rejtingu. To je najveći problem Crne Gore”, poručio je premijer. Crne Gore

Krivokapić je naveo i da ne beži od odgovornosti i da u vođenju Vlade nije bio diktator.

“Ja sam želeo da oslobodim svakog ministra da svojom kreativnošču da najbolje Crnoj Gori da delujemo kao tim”, kaže premijer.

Od aprila se, kako navodi, pojavljuju signali da treba da prati rad određenih ministara. Zbog toga je angažovao, kako dodaje, savetnike i timove za praćenje rada tih ministarstava.

“Od septembra počinje neverovatna kampanja koja se radi od potpredsednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Ja sam to pratio i znao da oni rade protiv ove Vlade”, saopštio je Krivokapić.

Bio je, kako je naveo, iznenađen kada je, "ne slučajno na Bogojavljenje", podneta inicijativa za rušenje Vlade.

“To traje planirano. Pogledajte izjave predsednika DPS-a, poslanika SDP-a to je sve bilo planirano”, kazao je Krivokapić.

Sada se dešava novi "beogradski sporazum"

On navodi i da se sada dešava novi “beogradski sporazum”  pod pokroviteljstvom određene političke strukture u Beogradu i veže se, kako dodaje, za DF i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

“O čemu oni tajno pregovaraju? Ja nisam imao ni jedan jedini tajni razgovor. Od novembra do danas bio je veliki broj tajnih dogovora koji idu na to da iz podruma izvuku DPS, to je glavna priča”, navodi Krivokapić

Kaže i da nije informisan o čemu je Abazović u Beogradu razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

“Upravo takav stil ponašanja, 'šara - vara', to je stil ponašanja. Kako to može da bude da vi idete u privatne posete. Kako to može da idete u privatne posete Dubaiju, kako ja nemam iste šanse. Ja sam za običnu kartu koju je platio počasni konzul i da sam spavao dve noći u manastiru Svete gore to je bio problem. Zašto neko ne postavi pitanje koliko košta jedno noćenje u skupom hotelu, ne za jednu osobu nego za delegaciju”, pita Krivokapić.

On kaže da ga Abazović nije konsultovao za putovanja u Beograd, Ameriku, Dubai i Tiranu.

Odgovarajući na pitanje zašto Abazovića nije vratio sa tih putovanja, kao što je to učinio sa šefom diplomatije Đorđem Radulovićem, Krivokapić kaže da su sve to osim puta u SAD, bila privatna putovanja.

Otvoreni Balkan je projekat koji mora biti podržan

Kako je naveo šef diplomatije Đorđe Radulović je njegov najlošiji izbor.

“Gospodin Radulović je moj najlošiji izbor. On je trebalo da zastupa interese ove Vlade, u okviru interesa ove države”, kazao je Krivokapić.

Otvoreni Balkan je, kako navodi, jedan od razlog zašto ova Vlada mora da padne.

“To je projekat koji mora biti podržan. Ja nisam hteo da ulazim u to na osnovu preporuka koje sam imao i saznanja”, naveo je Krivokapić.

Kazao je i da ga Radulović nije informisao o putovanju u Severnu Makedoniju i da nije imao platformu za to putovanje.

“Da li je diplomatski skandal na večerama, tet-a-tet sastancima protežirati manjinsku Vladu”, pitao je Krivokapić i dodao da je o tome razgovarao sa Radulovićem, ali bez odgovora.

“Zašto je to tako? Zato što je stvorena slika da je manjinska vlada završen posao” , naveo je premijer.

Pretpostavlja kaže, ali i ima signale, da će tri ministra iz ove Vlade biti i deo i manjinske vlade.

O Temeljnom ugovoru

Krivokapić je naveo da je sve uradio što je bilo do njega kada je reč  o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da sumnja da će ga on i potpisati. Kako je naveo veruje da je novi nacrt Temeljnog ugovora sa SPC isti kao onaj koji je poslat 21. jula prošle godine. Krivokapić dodaje da je očekivao da bude potpisan tokom ustoličenja Joanikija na Cetinju, 5. septembra, a da je bilo i obećanja da će biti potpisan pre Nove godine.

"Posle toga u tehničkom mandatu niko nema pravo da potpisuje taj ugovor, ugovor može biti potpisan do 4. februara, verujte da ja sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor upravo zbog ovakvih izjava. Te izjave su od strane sličnih adresa dolazile i mitropolitu Amfilohiju. Ja sam na jedno pitanje odgovorio da je ovo igra političara i iz Crne Gore i iz Beograda i velikog broja naručenih političkih analitičara", poručio je Krivokapić, u emisiji Argumenti na TVCG.

On kaže kako je cilj svega toga da se nakon 4. februara, kako navodi, pojavi spasilac "srpstva i SPC u imenu nekoga drugog".

Na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić kaže, neko iz SNP-a.

“Logično je da to tako bude, možda to bude i Abazović, pa je sad pripremio teren da se to dogodi”, naveo je Krivokapić.

On navodi i da su pojedine tačke ugovora, a koje dio javnosto osporava, identične onima iz ugovora koji su ranije potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

“Copy/pase član osam kao u ostalim ugovorima”, kazao je Krivokapić i dodao da je ugovor u potpunosti usaglašen sa Ustavom, zakonima Crne Gore i uporednom praksom sa ranije potpisanim ugovorima.

Imao sam ponude za šverc, detelje ostavljam za memoare

Kako je naveo,  najveći problem Crne Gore je pokušaj da se spreči šverc u svim oblastima -  cigareta, droge i oružja, koji ide tranzitom kroz Crnu Goru.

"Sve ove aktivnosti smo mi intezivno radili. Zašto ova Vlada mora da padne, upravo jedan od razloga je zato što smo smanjili šverc i na taj način ugrozili interese švercera i organizovanih kriminalnih krugova, koji su sigurno u vezi sa određenim političarima”, saopštio je premijer Crne Gore.

On nije želeo da iznosi više detalja..

“Imao sam i ja ponude, ne želim o tome da pričam”, naveo je Krivokapić.

Na pitanje od koga i kakve odgovorio je da će to ostaviti za svoje memoare.

Spontana okupljanja

Govoreći o aktuelnim protestima građana, Krivokapić navodi i da su to spontana okupljanja građana, koja kako dodaje, niko nije prijaviljivao.

“Šta će se dešavati najbolje da pitate Demokratski front, zato što oni najavljuju proteste posle pada Vlade”, rekao je Krivokapić

Kaže i da dobija informacije iz različitih izvora, a najmanje iz Agencijeza nacionalnu bezbednost.

“ANB je prekinuo praksu da je bukvalno svaki značajniji čovek prisluškivan, ta praksa je prekinuta”, naveo je Krivokapić i dodao da ANB radi po zakonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa