Region

Rusija zabranila ulazak službeniku MUP zbog azila Ismailovu, Podgorica najavila da neće uvoditi recipročne mere

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

23:50

Rusija zabranila ulazak službeniku MUP zbog azila Ismailovu, Podgorica najavila da neće uvoditi recipročne mere
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova Crne Gore u zajedničkom saopštenju izrazila su žaljenje zbog zabrane ulaska u Rusku Federaciju državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću i poručili da zvanična Podgorica, povodom note ruskog ministarstva inostranih poslova "neće uvoditi recipročne mere".

"Crna Gora je opredeljena da sa Rusijom održava politički dijalog i sarađuje u svim oblastima od obostranog interesa na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, uključujući i ovo pitanje", navodi se u saopštenju dva resora.

Državnom sekretaru u MUP-u Zoranu Miljaniću zabranjen je ulazak u Rusiju zbog davanja azila državljaninu Ruske Federacije Telmanu Ismailovu.

U saopštenju MVP-a i MUP-a se navodi da je oblast međunarodne zaštite stranaca i azila uređena Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i ratifikovanim međunarodnim konvencijama, u prvom redu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Nadležna organizaciona jedinica MUP-a, kako su pojasnili, autonomno sprovodi postupak u skladu sa nadležnostima i zakonskim procedurama.

"Doneta odluka u ovom, kao i u svim drugim postupcima po zahtevima za međunarodnu zaštitu, nužno ne odražava zvanične stavove Crne Gore u odnosu na druge države", navodi se u saopštenju u kojem se izražava žaljenje zbog zabrane ulaska u Rusku Federaciju državnom sekretaru MUP-a Crne Gore Zoranu Miljaniću.

Dva resora smatraju da ova odluka nije utemeljena, tim pre jer se državni sekretar, prema važećim crnogorskim zakonima, ne bavi upravnim poslovima, te samim tim, kažu, nije ni bio uključen u donošenje odluka u ovom i sličnim postupcima

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa