Region

Dan posle pada vlade Crne Gore: URA već danas najavljuje razgovore, DPS čeka ponudu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/02/2022

-

08:40

Dan posle pada vlade Crne Gore: URA već danas najavljuje razgovore, DPS čeka ponudu
TANJUG VLADA CRNE GORE Z. DJURIC, EPA-EFEMASSIMO PERCOSSI, Profimedia - Copyright TANJUG VLADA CRNE GORE Z. DJURIC, EPA-EFEMASSIMO PERCOSSI, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Skupština Crne Gore izglasala nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića Crne Gore oglasili su se predstavnici parlamentarnih stranaka. Lideri DF-a nisu se oglašavali sinoć nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, a uoči glasanja poslanici DF-a, SNP-a i PZP-a napustili su skupštinsku salu.

Predsednik saveza građana "Civis" i poslanik koalicije "Crno na bijelo" Srđan Pavićević poručio je pristalicama DPS-a da ne slave zbog pada vlade, jer za to nemaju razloga i da to nije nikakva njihova pobeda. Lider Demokratske Crne Gore i predsednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je da nije zabeleženo da opozicija u bilo kom trenutku ne želi izbore.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

"Kada podnesete incijativu za rušenje vlade, a jedini sedite u njoj, a pale vatromete oni koje smo zajedno pobedili sa 220.000 građana, mislim da nema potrebe više komentarisati", rekao je Bečić.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da je poslanicima te stranke nakon glasanja u parlamentu savest čista i da svakog građanina Crne Gore mogu da pogledaju u oči. On je naveo da Demokrate nikome neće biti saveznik u prekrajanju izborne volje.

Konatar: Danas počinju razgovori o novoj Vladi

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar saopštio je, nakon što je izglasano nepoverenje Vladi Crne Gore, da razgovori o novoj vladi počinju danas i da očekuje da Dritan Abazović bude premijer.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Konatar je rekao da bi novi mandatar trebalo da bude lider pokreta URA Dritran Abazović, prenosi RTCG. On je u parlamentu rekao da će razgovori početi već sutra i da će se razgovarati prvo sa predstavnicima aktulne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu. Naveo je da će to biti bilateralni razgovori.

"Stav o mandatru je moj, subjektivan", rekao je Konatar.

On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvrona ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali tokom sednice parlamenta.

Konatar je to rekao, upitan da li će "Crno na bijelo" glasati u ponedeljak o smeni predsednika paralmenta Alekse Bečića.

"Imaćemo konsultacije u Građanskom pokretu URA i doneti odluku", rekao je Konatar.

DPS: Spremni smo da razgovaramo sa svima

Šef kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da su spremni da razgovaraju sa svima koji žele dobro Crnoj Gori, da bi zemlju izveli iz teške političke krize. Ako ponuda bude takva da DPS ne može da bude deo vlade, o tome se, kako je rekao Živković, za sada neće izjašnjavati.

Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je izjavio da ta stranka nije htela da sruši Vladu, jer je prva koja je formirana nakon 30 godina vladavine DPS.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

"Mi nismo hteli da budemo ti koji su je srušili, ali ne žalimo za njom", rekao je Joković.

Čelnik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević rekao je će sačekati dalji razvoj događaja i da su spremni za razgovor ukoliko postoji jasan konsenzus u vezi programskih ciljeva, prioriteta i principa nove vlade. On je poručio da Vlada u tehničkom mandatu treba da se ponaša u skladu sa dobrom demokratskom praksom.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Duško Marković ocenio je danas da se izglasavanjem nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, zaustavlja, kako je naveo, "nezapamćena erozija države, njenog demokratskog i građanskog bića i prekida njena međunarodna kompromitacija". Marković je na Tviteru ocenio da je Vlada pala, kako smatra,

"Zasluženo, legitimno i pravedno - jer je od 81 podržavalo svega 11 poslanika".

"Danas smo dobili novu priliku koju ne sme propustiti evropska, građanska i antifašistička politička svest. Pozivam da se okupimo oko ubrzane evropeizacije, revitalizacije institucija i hitnog ekonomskog i društvenog oporavka", napisao je Marković.

Skupština Crne Gore sinoć je glasovima 43 poslanika opozicije i vladajuće koalicije "Crno na bijelo" (GP URA i CIVIS) izglasala nepoverenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Podsetimo, Skupština Crne Gore izglasala je juče, većinom glasova, nepoverenje 42. Vladi Crne Gore. Poslanici crnogorske Skupštine raspravljali su o predlogu opozicije i koalicije "Crno na bijelo" da se izglasa nepoverenje Vladi. Nakon pretresa i završne reči, glasalo se prozivkom. 

Poslanici Demokratskog fronta i Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Demosa su napustili salu pre glasanja o nepoverenju Vladi. Poslanici Demokratske Crne Gore glasali su protiv. Glasala su 54 poslanika, za nepoverenja - 43 poslanika, protiv - 11 poslanika, pa je time Skupština izglasala nepoverenje kabinetu Zdravka Krivokapića.

Nakon glasanja došlo je do incidenta pošto je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić poslaniku koalicije "Crno na bijelo" Milošu Konataru rekao "splačino, fukaro", nakon čega je Bečić dao pauzu, prenele su Vijesti.

Ubrzo nakon toga poslanici DF su se vratili u salu jer se očekivalo da počne rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Preporuka za vas

Komentari (1)

POPE

05.02.2022 12:13

Abazovic ne moze da skupi 41 mandat za novu vladu bez DPS. Tako da ili ce vratiti Milovce u vlast ili nema nove vlade. Po meni jedini izlaz su novi izbori.

Evropa