Region

Medojević: Haotično stanje u Crnoj Gori, organizovaćemo proteste ako dođe do izdaje

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

12:06

Medojević: Haotično stanje u Crnoj Gori, organizovaćemo proteste ako dođe do izdaje
Medojević: Haotično stanje u Crnoj Gori, organizovaćemo proteste ako dođe do izdaje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokreta za promene (PZP) Nebojša Medojević rekao je danas da je u Crnoj Gori haotično stanje nakon pada vlade, da nikome nije jasno šta se dešava i da će, ako bude formirana manjinska Vlada glasovima DPS-a, to sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju.

"Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam stoji na raspolaganju jesu organizacije protesta, demonstracije, i sve one legitimne metode borbe kako u parlamentu tako i na ulici", rekao je Medojević za TV Prva.

Prema njegovim rečima, ako se formira manjinska Vlada glasovima DPS-a, "to će sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju u CG jer je došlo do prekrajanja izborne volje građana, do izdaje, do politickog inženjeringa".

"Teško je odgovoriti o haotičnom stanju koje se dogodilo posle pada vlade od strane izdaje jednog njenog konstituenta tj. prelaska partije URA iza koje stoji medijski koncern Vijesti iz jedne parlamentarne većine u drugu parlamentarnu većinu", rekao je Medojević.

Institucionalni vakuum

Istakavši da se ,"u normalnim demokratijma", kada Vlada izgubi poverenje, organizuju konsultacije lidera parlamentarnih stranaka i pravi se dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima, Medojević je kazao da se u Crnoj Gori "desio veliki ideološki i politički zaokret od strane predstavnika URE".

"Sada je izazvan dodatni institucionalni vakuum. Sada je jako teško pozivati se samo na ustavne procedure. Demokratske procedure govore da je trebalo napraviti konsultacije i dogovoriti se oko izbora. Ustav predviđa mogućnost da novih 41 poslanik od 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu, predloži novog mandatara predsedniku Crne Gore i da on predloži mandatara koji bi kasnije sastavljao Vladu", objasnio je Medojevic.

Kako je objasnio, to nije moguće jer je očigledno postignut sporazum određenih partija još pre nekoliko meseci potpisivanjem "čuvenog Memoranduma" gde se videlo da će, kako tvrdi, "uz podršku međunarodnih sila doći do formiranja manjinske Vlade".

Za smenu Vlade u crnogorskom parlamentu izjasnila su se 43 poslanika, dok ih je protiv bilo 11, a pre glasanja poslanici PZP, kao i poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, napustili su salu.

Vlada Zdravka Krivokapića pala je tačno 14 meseci nakon što je izabrana 4. decembra 2020. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa