Region

Autor sporne kovanice evra u Hrvatskoj povukao svoj dizajn: Nisam imao nameru nikoga da povredim

Komentari

Autor: Index.hr

07/02/2022

-

10:59

Autor sporne kovanice evra u Hrvatskoj povukao svoj dizajn: Nisam imao nameru nikoga da povredim
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice evra u Hrvatskoj oglasio se nakon navoda o plagiranju dizajna i najavio da povlači svoj prijedlog.

Radi se, podsetimo, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole.

"Podstaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano za moj dizajn naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučen svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava", napisao je Pranjković Komisiji za novac Hrvatske narodne banke, objavio je portal Index.

"Nisam imao nameru nikoga da povredim, te se zbog toga svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", dodao je.

Komisija za novac HNB danas će održati sednicu na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnosi obaveštena.

Pranjoković je za svoj rad dobio 70.000 kuna (9.300 evra). On je autor i dva drugoplasirana rada za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna (4.600 evra), što je dakle, ukupno 18.600 evra.

Jutros se, povodom ovog slučaja oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo.

''Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno sprovođenje takičenja za dizajn koji je rezultirao neveštim, nedizajnerskim i spornim rešenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi'', napisali su.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa