Region

"Maligni uticaj trećih strana": Ðukanović u Atini tražio zaštitu i pomoć Grčke za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

17:31

"Maligni uticaj trećih strana": Ðukanović u Atini tražio zaštitu i pomoć Grčke za Zapadni Balkan
Kirijakos Micotakis i Milo Đukanović - Copyright EPA/YANNIS KOLESIDIS

veličina teksta

Aa Aa

Regionu Zapadnog Balkana jako je potrebna pomoć i podrška Grčke u zaštiti od malignog uticaja trećih strana, izjavio je crnogorski predsednik Milo Ðukanović tokom susreta sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisem u Atini.

Ðukanović je rekao da je Crna Gora apsolutno uverena da je jedini put za uspostavljanje pouzdane stabilnosti i razvoja na Zapadnom Balkanu put evropske i evroatlantske integracije.

"Vi i ja smo imali jedan vrlo detaljan i vrlo otvoren razgovor o regionalnim pitanjima i pokazali apsolutnu saglasnost i ne vidim potrebe da u ovom formatu bila šta od toga ponavljamo, osim dve rečenice. Prva je, Crna Gora je apsolutno uverena da je jedini put za uspostavljanje pouzdane stabilnosti i razvoja na Zapadnom Balkanu put evropske i evroatlantske integracije. A, druga rečenica je: u regionu Zapadnog Balkana jako nam je potrebna pomoć i podrška Grčke, pre svega, u razgovorima sa partnerima u EU i NATO-u da prevaziđemo nedostatak inteziteta u politici proširenja EU i da budemo učinkovitiji u zaštiti našeg regiona od malignog uticaja trećih strana", naveo je Ðukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Rekao je da se Crna Gora oslanja na prijateljstvo sa Grčkom i na "vaše dobro poznavanje prilika u regionu", a "istovremeno i na vaš uticaj u EU da se na pravilan način razumeju benefiti evropske budućnosti našeg regiona, za naš region ali i Evropu u celini".

Navodi se da je Micotakis rekao je da su, tokom razgovora sa Ðukanovićem, potvrđeni izuzetni bilateralni odnosi ali i "perspektiva o saradnji koja nam se otvara pogotovo kad je u pitanju poslovanje i ekonomija".

Micotakis je rekao da je zemljama Zapadnog Balkana mesto u Evropi.

"Takođe, treba naglasiti da je jako bitno da omogućimo stabilnost i bezbednost u našem regionu. Naravno, podržavamo evropski put ZB uz ispunjenje nekih konkretnih uslova i u svakom slučaju, na taj način ćemo obezbediti stabilnost i prosperitet u regionu", rekao je premijer Grčke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa