Region

Đukanović o novom mandataru za sastav crnogorske vlade i - da li je razgovarao sa Abazovićem

Komentari

Autor: Fonet

09/02/2022

-

13:35

Đukanović o novom mandataru za sastav crnogorske vlade i - da li je razgovarao sa Abazovićem
Đukanović o novom mandataru za sastav crnogorske vlade i - da li je razgovarao sa Abazovićem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas za RTCG da se večeras vraća iz zvanične posete Grčkoj i da će već sutra biti prilika da čuje izveštaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni novi članovi vlade, posle čega bi na red došla inicijativa predsednika države i predlaganje mandatara za sastav nove vlade.

"Stekao sam utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori, a to je - pre svega, brzo formirati vladu koja biti utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini zasnovanoj na evropskoj i građanskoj politici", rekao je Đukanović.

On je naglasio da treba izabrati vladu koja će što pre početi aktivnosti na nastavku kvalitetnog pregovaranja sa EU, kako bi u bliskoj budućnosti stvorili mogućnost za ostvarenje cilja - ulazak u EU.

Upitan da li se pre dolaska u Atinu sastao sa liderom Građanskog pokreta URA i potpredsednikom vlade u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem i da li mu je on prihvatljiv za mandatara, Đukanović je odgovorio da je u ponedeljak došao u Atinu, "kada su parlamentarci bili zauzeti razgovorom o inicijativi za smenu predsednika parlamenta".

Mislim da su razgovori između potencijalnih konstituenata nove crnogorske vlade započeli u utorak, kad sam bio ovde. Kao što znate, uloga predsednika je da posle saznanja o postojanju parlamentarne većine predstavniku te manjine da mandat za sastav nove vlade, naglasio je Đukanović.

Nadam se da da je u mom odsustvu obavljen taj prvi krug konsultacija, nadam se da postoji razumevanje, iz svega što sam prethodno čuo iz razgovora u parlamentu i kroz komunikacije koje sam imao, uvek nezvanične, do trenutka dok se ne stvore uslovi da bude zvanična, zaključio je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa