Region

Abazović poručio da je spreman da preuzme funkciju premijera: Nikada nisam bežao od odgovornosti

Komentari

Autor: Vijesti

08/02/2022

-

17:48

Abazović poručio da je spreman da preuzme funkciju premijera: Nikada nisam bežao od odgovornosti
Dritan Abazović - Copyright EPA/MASSIMO PERCOSSI

veličina teksta

Aa Aa

Lider Građanskog pokreta URA i verovatni mandatar za sastav buduće vlade Dritan Abazović kaže da je njegova stranka o konceptu nove vlade već razgovarala sa SNP-om i partijama manjina, kao i Demokratskim frontom i Demosom.

Za nemački Dojče Vele kaže da je nekima od njih ta ideja bila odmah prihvatljiva, dok je drugima još maglovita, pa vagaju da li da uđu u vladu ili ne.

"Ja očekujem da negde možda krajem nedelje ili početkom naredne nedelje predsednik države održi konsultacije sa mogućnošću da nekom uruči mandat, da proba da sastavi vladu, ako iz toga bude proizišlo nešto održivo kao rešenje mislim da to možemo završiti relativno brzo, ako ne, onda u jednom trenutku treba raspisati nove parlamentarne izbore i njih održati zajedno kada budu i lokalni", rekao je Abazović, prenose Vijesti.

Na pitanje da li je spreman da preuzme funkciju premijera, Abazović odgovara.

"Ja nikada od nikakve odgovornosti bežao nisam.... Svako ko bude vodio manjinsku vladu mora biti žrtva... Ako neko treba da se žrtvuje ja sam tu, nijedan me kamen simbolično nije zaobišao, u ovih godinu, neka me ni taj ne zaobiđe".

On ponavlja da nova vlada ne znači povratak DPS-a, te da je i ta stranka sama rekla da neće biti deo vlade.

"Ostale partije koje su iz spektruma centra, koje nisu ekstremne ni u kom smislu, bilo bi poželjno da budu deo jednog zajedničkog tima koji bi morao da radi na nekim glavnim stvarima".

A glavni zadaci nove Vlade biće...

"Deblokada evropskog puta, to je ovaj izbor sudskih i tužilačkih funckija, druga stvar je da se sve da na ekonomiju i pripremu turističke sezone, treća stvar je izborna reforma koja treba da vodi pripremi parlamentarnih izbora, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, jer to isto opterećuje deo građana, i pokušaj da se stvori jedna atmosfera u kojoj će sistem pomirenja da funkcioniše bolje nego sad".

Sve ovo trebalo bi da bude garant da Crna Gora do 2025. godine bude kompletno spremna za ulazak u Evropsku uniju.

URA nastavila pregovore o manjinskoj vladi

Građanski pokret URA je nastavila pregovore o formiranju nove vlade i to sa potpisnicima Memoranduma o saradnji, odnosno SNP-om i partijama manjina, nezvanično saznaje Televizija Vijesti.

Po informacijama Televizije Vijesti, još se nije razgovaralo o strukturi, već o programskim prioritetima buduće vlade.

Lider SNP-a Vladimir Joković potvrdio je da će učestvovati u svim pregovorima o budućoj vladi, ali da će, kad bude poznat njen koncept, konačnu odluku o učešću u njoj doneti Glavni odbor partije.

"Prvo treba svi da budemo svesni i da vidimo kakvo će rešenje biti i šta će se uspeti ispregovarati u narednom periodu i kakav će biti koncept buduće vlade. Za nas je odluka Glavnog odbora sveto pismo, koju ćemo sigurno kao svaki put do sada ispoštovati. Već smo za sjutra zakazali OO Podgorice da objasnimo situaciju, verujem da će se u nekom narednom vremenu iskristalisati odluka", rekao je Joković za TV Vijesti.

Prema informacijama TV Vijesti, u ovom krugu, razgovara se o programskim prioritetima, dok bi se o strukturi buduće vlade govorilo nakon dobijanja mandata.

Joković ponavlja da rešenja treba crpiti iz parlamentarne većine i partija manjina, a napominje i šta su prioriteti SNP-a

"Pitanje potpisivanja Temaljnog ugovora, prečišćavanje biračkog spiska, popisa stanovništva, izbornih zakona, Sudskog saveta, Ustavnog suda i ono što je najbitnije - ubrzavanje procesa pregovora prema EU".

TV Vijesti nezvanično saznaje da su predstavnici koalicije Crno na bijelo neformalno razgovarali i sa poslanicima PzP-a, Brankom Bošnjak i Brankom Radulovićem...

Demokratska Crna Gora najavila protest u Podgorici

I dok traju sastanci o novoj Vladi, Demokratska Crna Gora se sprema da već od sutra brani, kako kažu, izbornu volju građana.

"Organizovaćemo mirne građanske proteste i, kao što smo najavili, prvi protest je sutra najavljen za 18 časova ispred Hrama Hritovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će biti okupljanje, i odatle krećemo u mirne protestne šetnje, koje će biti isključivo u duhu očuvanja izborne volje građana, ali na potpuno miran i dostojanstven način".

Na protest pozivaju i Ujedinjena i Prava Crna Gora, a Martinović ističe da je, nakon smene Alekse Bečića sa mesta predsednika Skupštine - jasno da se ne brane fotelje.

"Ja zaista očekujem veliki broj građana da će doći zbog toga što je u narodu ogromno nezadovoljstvo iz prosto jednog razloga što je neko, bez izbora, i političkom korupcijom prekomponovao parlamentarnu većinu, a to nije bila želja građana 30. avgusta".

Martinovićev kolega Danilo Šaranović u međuvremenu je poručio da će nova parlamentarna većina DPS i URA - do kraja sedmice predložiti kandidata za predsednika Skupštine.

On je na Tviteru napisao da će tim činom pasti još neke maske i to onih koji su, kako je rekao, pokušali ovih dana da se sakriju iza neiskrenih stavova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa