Region

Ambasadori PIK: Odluka Skupštine Republike Srpske neustavan potez, pozivamo da odustanu od nje

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

21:34

Ambasadori PIK: Odluka Skupštine Republike Srpske neustavan potez, pozivamo da odustanu od nje
www.narodnaskupstinars.net - Copyright www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka BiH, navodi se u današnjem saopštenju ambasadora Upravnog odbora Saveta za primenu mira (UO PIK).

Ambasadori PIK, koji su održali vanrednu sednicu, pozivaju Republiku Srpsku da odustane od ovih, kako su naveli, neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

"Konkretno, PIK ohrabruje poslanike izabrane iz Republike Srpske u Parlament BiH i sve druge izabrane predstavnike da usvoje izmene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije, istaknuto je u saopštenju, u kome se dodaje da će se izmenama ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa.

Oni dodaju da bi rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

PIK će preduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTS-a i suvereniteta i integriteta BiH", istakli su u zajedničkom saopšenju ambasadori PIK-a.
Ruska Federacija nije učestvovala u ovoj izjavi.

Sa 45 glasova "za" u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa