Region

Dalji pad broja novozaraženih u Sloveniji, preminulo 15

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

14:58

Dalji pad broja novozaraženih u Sloveniji, preminulo 15
Dalji pad broja novozaraženih u Sloveniji, preminulo 15 - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj novozaraženih od u Sloveniji i dalje je u padu, tako da je danas zabeleženo 7.330 ošoba pozitivnih na koronavirus, što je za gotovo 200 slučajeva manje nego prethodnog dana.

U proteklih 24 časa od koronavirusa je preminulo 15 osoba. Broj hospitalizovanih je opao na 541, kao i broj pacijenata na odeljenjima intezivne nege koji sada iznosi 114. Nacionalni institut za javno zdravlje procenjuje da u zemlji trenutno ima 154.854 aktivnih slučajeva, što je za 7.520 manje nego prethodnog dana, prenela je STA.

Slovenija od prvog februara je dodatno ograničila upotrebu PCR testova novim protokolom testiranja prema kojem će brzi antigenski testovi biti dovoljni da se potvrdi infekcija koronavirusom, izjavio je 31. januara slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

"Odlukom da rezultate brzih antigenskih testova prizna kao dovoljne za potvrdu infekcije, Slovenija je 'krenula stopama' desetak drugih evropskih zemalja", izjavio je Poklukar, dodajući da Nemačka i Austrija takođe razmatraju ovaj korak kako bi pomogle u "skidanju tereta" sa laboratorija koje analiziraju PCR uzorke, prenosi slovenačka agencija STA.

Građani koji na brzom testu, prema rečima ministra, budu negativni uprkos simptomima infekcije moraće da se samoizoluju na 72 sata, a ako simptomi potraju, osoba će uraditi još jedan brzi test, nakon kojeg će, ako bude negativan, posetiti lekara u slučaju bilo kakvih problema.

"Ako je test pozitivan, infekcija je potvrđena i osoba će dobiti slovenački digitalni kovid sertifikat", izjavio je ministar, dodajući da će ovako dobijena potvrda o oporavku za sada važiti samo u Sloveniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa