Region

Eskobar: Borba protiv korupcije važan izazov u regionu, nisu isključene ni sankcije za pojedince

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

17:43

Eskobar: Borba protiv korupcije važan izazov u regionu, nisu isključene ni sankcije za pojedince
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD jačaju partnerstvo sa zemljama u regionu, posebno u sferi ekonomije, a posebno se, dodao je, osnažuje ekonomski dijalog za Crnom Gorom.

Eskobar je rekao da je borba protiv korupcije važan izazov širom regiona i istakao da sankcije protiv pojedinaca uključenih u korupciju i destabilizirajuće akcije ostaju opcija.

On je na sednici Odbora za spoljne poslove Senata rekao da kineska "kreditna zamka" nigde nije vidljivija nego u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

"Potrebno je jačati borbu protiv korupcije, jer je to važno za sve ljude u regionu", rekao je Eskobar. On je kazao da će integracija u EU važan faktor koji pokreće reforme.

"Nekad i težak kompromis jeste važan za napredak. Upozoravamo sve koji se uključuju u korupcionaško, kriminalno delovanje, biće posledica. Sankcije su već uvođene, početkom januara uvedene su Miloradu Dodiku i još jednom broju sa njim povezanih lica", naveo je Eskobar.

On je posebno upozorio na negativan uticaj Kine i Rusije u regionu.

"Naš posao još nije završen", rekao je Eskobar.

Najviše diskusuje tokom sednice odbora bilo je posvećeno aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Senatorka Džin Šahin smatra da u regionu ima napretka, ali i puno razloga za brigu. Ona je pozdravila Otvoreni Balkan, ističući da treba jačati saradnju u regionu.

"Mir je ranjiv, treba ga čuvati i jačati evroatlanstki kurs u regionu", rekla je Šahin na sednici Odbora za spoljne poslove.

Senator Ron Džonson je kazao da su zabrinuti zbog uticaja Kine u regionu.

"Moramo jačati mir i stabilnost", kazao je Džonson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa