Region

RS uputila dokument Briselu: Vraćanje nadležnosti nije korak ka otcepljenju

Komentari

Autor: RT RS

16/02/2022

-

23:46

RS uputila dokument Briselu: Vraćanje nadležnosti nije korak ka otcepljenju
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i pravnim procesom vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom, navodi se u dokumentu koji su iz RS uputili evropskim zvaničnicima, objavila je Radio televizija Republike Srpske uz navode da poseduje dokument.

Sve što Srpska radi je u skladu sa Dejtonskim sporazumom – odgovor je koji je iz Srpske upućen Evropskom parlamentu.

U dokumentu koji je objavila RTRS se, između ostalog navodi da Srpska kroz parlamentarnu proceduru vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH.

"Srpska deluje poštujući teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka otcepljenju", stoji u dokumentu.

"Ustavom BiH je predviđeno da sva ovlašćenja koja nisu izričito propisana institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima. Sa izuzetkom - Ustavnim sudom BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH. Međunarodna krizna grupa je priznala da je Dejton dodelio pravosudna pitanja entitetima", navodi se.

U dokumentu upućenom evropskim institucijama naglašeno je da iskustvo pokazuje da političko Sarajevo blokira bilo kakvu promenu u oblasti pravosuđa. Podsećaju briselsku administraciju da SDA od 2011. godine odbacuje sve predložene obrasce EU za reformu pravosudnog sistema.

"Uprkos činjenici da Republika Srpska traži vraćanje nadležnosti koje su joj dodeljene prema Ustavu BiH, kroz pažljiv, demokratski, pravni proces, oni koji unutar BiH i VSTS-a strahuju da će kao rezultat ove mere izgubiti vlast, pozvali su EU na sankcije institucijama i liderima Republike Srpske".

U dokumentu upućenom Evropskom parlamentu izrečen je i stav Srpske da politička kriza u BiH treba da bude rešena unutrašnjim dijalogom. Napominju da Briselu nije mesto među unutrašnjim pitanjima, jer Srpska i vraćanjem nadležnosti pokazuje da odbacuje strano uplitanje.

O situaciji u BiH u Briselu će biti razgovarano 21. februara, s akcentom na vraćanje nadležnosti koje je Republika Srpska pokrenula. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenjuje da je stavljanje BiH na dnevni red sednice u Briselu sarajevski spin i pokušaj da se od EU iznude sankcije za Srpsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa