Region

Vanredna sednica Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru: Nema uslova za izbore bez izmena Izbornog zakona u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2022

-

16:20

Vanredna sednica Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru: Nema uslova za izbore bez izmena Izbornog zakona u BiH
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski narodni sabor usvojio je danas na vanrednoj sednici u Mostaru sedam zaključaka o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini u kojima se, pored ostalog, navodi da "neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje izbora sve dok se ne bude izmenio postojeći Izborni zakon BiH".

U zaključcima, koje je pročitao lider HDZ-a Dragan Čović, ističe se da je u tom cilju nužno sprovesti Odluku Ustavnog suda BiH i sve presude Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se svakom od tri konstitutivna naroda obezbedilo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidovanja svakoj osobi s pravom glasa. Sve to, dodaje se, mora da bude u skladu s ustavnim odredbama proisteklim iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U zaključcima se upozorava i da će, ako se nastavi proces "dekonstituisanja hrvatskog naroda", HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH "na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se obezbediti potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH".

HNS navodi da će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rešenja ukupne političke situacije u BiH.

U dokumentu se ocenjuje da je tim HNS u pregovorima o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine dosledno i odgovorno sprovodio utvrđeni pregovarački okvir, posebno u delu koji se odnosi na legitimno predstavljanje.

AP/Amel Emrić

 

Izražava se žaljenje što uloženi napori nisu uspešno okončani, kao i spremnost da nastave pregovore "sa bošnjačkim i drugim političkim strankama na tragu već usaglašenih izmena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije", prenosi Klix.ba.

HNS ističe i da će se dosledno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U zaključcima se navodi da će sve političke stavove "kojima se zastupa blokiranje sprovođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020. godine i time onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsedništvu BiH, HNS smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima i ugrožavanjem nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH".

HNS naglašava i da CIK BiH nije i ne može da bude zakonodavac niti ima pravo da preuzima nadležnosti Parlamentarn skupštine BiH i ukazuje na to da "CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH".

U dokumentu se upozorava da će HNS, ako se Izborni zakon ne izmeni u skladu sa njihovim uslovima, i uprkos tome budu raspisani opšti izbori, te izbore smatrati suprotnim slovu Ustava i duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstaviće se svim legitimnim, pravnim i političkim sredstvima", navodi se u zaključcima.

Zaključci su doneti jednoglasno, ali sednici nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske republikanske stranke jer su, kako kažu, nezadovoljni Čovićevim načinom moderiranja sastanka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa