Region

Palmer i Ajhorst traže analizu izmena Izbornog zakona u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

14:53

Palmer i Ajhorst traže analizu izmena Izbornog zakona u BiH
Palmer i Ajhorst traže analizu izmena Izbornog zakona u BiH - Copyright EPA/SALVATORE DI NOLFI

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst zatražili su analizu teksta izmena Izbornog zakona pre nastavka razgovora o refrmi izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su u današnjem razgovoru Ajhorstove i Palmera sa članovima Interresorne radne grupe za izmene izbornog zakonodavstva učestvovali i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek. Predloženi tekst izmena koji je dostavljen članovima Radne grupe predstavlja, kako je danas rečeno, dokument u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mestu objedine sve iznesene ideje.

U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i evrointegracijama. Konstatovano je da je poverenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je neophodno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim, kao i da se izbroji svaki glas birača.

Vreme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu. Članovi Radne grupe za izmene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH izneli su prve reakcije na ponuđeni predlog zakonskih izmena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora. Izraženo je i opredeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmena izbornog zakonodavstva bio okočan na vreme i pre raspisivanja opštih izbora, prenela je sarajevska N1 tv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa