Region

Počela nova runda razgovora o reformi Izbornog zakona BiH, Ajhorst: Važan kompromis političara u BiH

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

26/01/2022

-

11:54

Počela nova runda razgovora o reformi Izbornog zakona BiH, Ajhorst: Važan kompromis političara u BiH
Počela nova runda razgovora o reformi Izbornog zakona BiH, Ajhorst: Važan kompromis političara u BiH - Copyright AP Hussein Malla, Dako Vojinović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst poručila je danas, posle sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, da vreme ističe, da je veoma važan kompromis političara u BiH i da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za građane ove zemlje.

Ajhorst je novinarima rekla da je na današnjem sastanku bilo govora o izmenama Izbornog zakona BiH i blokadi državnih institucija. Evropska unija i SAD, poručile su takođe, da i dalje ostaju posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu.

“Zemlji mira i prosperiteta i jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Mislim da je današnji sastanak sa članovima zajedničkog kolegijuma PS BiH bio jako uspešan, konstruktivan sa korisnim diskusijama. Smatram da je to bio dobar početak i uvod u naš celi tehnički deo radova koji predstoje u narednim danima", rekla je Ajhorst, prenela je sarajevska N1 TV.

Napomenula je da je Parlament dom demokratije, mesto u kojem se nalaze ona rešenja koja su potrebna. Ocenila je da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za narod BiH.

"Nadam se da je neprihvatljiva i za delegate PSBiH na isti način kako je neprihvatljiva za EU i njene partnere. Blokade rada Parlamenta i institucija BiH jednostavno obustavljaju sve životno potrebne aktivnosti koje bi trebalo da se odvijaju. EU i sve naše članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti njihovo funkcionisanje", navela je.

Rekla je da veruje da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, ali do se do te saglasnosti još nije došlo.

"Mi smo ovde da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu pronalaska rešenja i saglasnosti u smislu izmena Ustava i Izbornog zakona i izmena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, koje će unaprediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa evropskim i međunarodnim standardima”, rekla je, između ostalog, Ajhorst.

Palmer: Bitno je da se svaki glas čuje

Da je izborna reforma je ključna, a jake institucije su ključne za izlazak BiH iz krize, izjavio je nakon sastanka u Sarajevu s kolegijumima oba doma Parlamenta BiH i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Kako prenosi Klix.ba, on je kazao da ova reforma nije drugorazredna ili neko pomoćno sredstvo, jer je taj proces ključan. "Želio bih biti jasan u vezi s ciljevima ovog procesa. Prvi je da se osigura legalitet izbornog procesa. Bitno je da se svaki glas čuje i da bude prebrojan i da građani to znaju", izjavio je Palmer.

Kako drugi on je naveo da građani u ravnopravnoj utakmici imaju priliku da se kandidiraju. "Ovo podržava perspektivu Evropske unije i potpuno je u okviru Dejtonskog sporazuma, o državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", kazao je Palmer. Dodao je kako Federacija BiH treba biti funkcionalna i biti u ravnoteži s Republikom Srpskom.

"Važno je da se u institucionalnom okviru ocrtavaju prava građana prema Dejtonskom sporazumu. Za postizanje sporazuma ostalo je malo vremena. Vrlo je bitno da se izbori održe kako je planirano na jesen, a izmene Izbornog zakona onda trebaju biti napravljene šest meseci pre izbornog procesa", izjavio je.

Palmer je naglasio kako će se sa svim delegacijama raditi kao s partnerima, da bi se došlo do dogovora.

Ajhorst i Palmer do 30. januara u BiH

Podsetimo, u Sarajevu je danas počela nova runda razgovora o reformi Izbornog zakona BiH kao deo kontinuiranih napora EU i SAD u BiH koji za cilj imaju ustavnu i izbornu reformu.

U okviru pregovora održan je sastanak članova Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom.

Sastanku su, prema ranijoj najavi prisustvovali Nikola Špirić i Snježana Novaković Bursać, koja zamenjuje člana kolegijuma Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića, Borjana Krišto i Dragan Čović, kao i Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović. Prisutan je i šef delegacije EU Johan Satler.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je da će Ajhorstova i Palmer do 30. januara boraviti u BiH, a razgovori o promenama izbornog zakona nastavljaju se u Neumu.

"Zajednička poseta deo je kontinuiranih napora EU i SAD u BiH, sa fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminisala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava", navodi se u saopštenju, preneli su sarajevski mediji.

Iz SDP BiH su najavili da neće učestvovati, kao ni i iz Demokratske fronte Željka Komšića.

Komentari (0)

Evropa