Region

Metju Palmer i Angelina Ajhhorst otkazali posetu BiH: Politički lideri nisu obavili neophodan posao

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

21:54

Metju Palmer i Angelina Ajhhorst otkazali posetu BiH: Politički lideri nisu obavili neophodan posao
Tanjug/Zoran Stanić, AP/Hussein Malla - Copyright Tanjug/Zoran Stanić, AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanici SAD i EU Metju Palmer i Angelina Ajhhorst otkazali su planiranu posetu Sarajevu jer se političari u BiH nisu pripremili za izborne i ustavne reforme kako su se dogovorili prošli put, i zbog loše atmosfere koja je stvorena nakon usvajanja zaključaka Skupštine Republike Srpske, javlja Klix.ba.

"Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje", navodi se u saopštenju iz ambasade SAD i Delegacije EU u Sarajevu.

Oni podvlače da "obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, pre kraja godine, nažalost ne bi urodili plodom" i da će napori dati rezultate tek kada "stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rešenja".

Kažu i da je vreme da se ispune obećanja koja je dala vladajuća koalicija, a koja se odnosi na opredijeljenost za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu BiH, kao i na reforme koje bi izbore učinile sigurnim i pouzdanim. Podsećaju da je jedno od obećanja i uspostava funkcionalne Vlade FBiH.

"Apelujemo na stranke da odustanu od maksimalističkih predloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahteva niti u nametanju volje većine. Takođe pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije", ističe se u saopštenju ambasade SAD i Delegacije EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa