Region

Još bez dogovora o izbornoj reformi u BiH, Palmer očekuje rešenje do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

10:34

Još bez dogovora o izbornoj reformi u BiH, Palmer očekuje rešenje do kraja godine
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Posle serije višečasovnih razgovora tokom protekla tri dana o izmenama izbornog zakonodavstva međunarodnih predstavnika sa političkim liderima u Federaciji BiH, dogovor nije postignut. Specijalni izaslanik SAD zadužen za Izborni zakon BiH Metju Palmer očekuje da dogovor bude postignut do kraja godine, odnosno u narednih mesec dana.

Gostujući na "Aldžaziri Balkans", Palmer je rekao da sada stranke znaju šta je, kako je rekao, na stolu i da treba ozbiljno da pristupe poslu. O izbornoj reformi stranački lider u FBiH su razgovarali sa Palmerom i direktorkom u okviru službe spoljnih poslova Evropske unije Angelinom Ajhorc. Palmer je ponovio da BiH ima punu podršku SAD.

"Sigurni smo da je ovo prilika da se pozabavimo izbornom reformom i ograničenim i ciljanim izmenama Ustava (BiH). Ove reforme bi ojačale institucionalni okvir Bosne i Hercegovine i izbori na jesen nardne godine bi bili transparentniji i odgovorniji, a građani Bosne i Hercegovine bi bili sigurni da se njihov glas računa i da će se odraziti na državne institucije", rekao je Palmer.

Angelina Ajhorc je u istoj emisiji Aldžazire Balkans rekla da je "još prerano za dogovor", ali da se aktivno "radi na tome".

Istakla je da BiH mora da reši otvorena pitanja, što je važno za priključenje Evropskoj unijii. Ukazala je i na važnost primene presude Evropskog suda za ljudska prava. Najavila je da će predstavnici BiH imati sastanak u Savetu Evrope u januaru, gde će, kako je rekla, morati da objasne zašto te presude još nisu sprovedene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa