Region

EU traži od Crne Gore da što pre ukine davanje ekonomskog državljanstva

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

17:10

EU traži od Crne Gore da što pre ukine davanje ekonomskog državljanstva
EU traži od Crne Gore da što pre ukine davanje ekonomskog državljanstva - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori zatražila je od Vlade Crne Gore da što je pre moguće ukine davanje ekonomskog državljanstva.

U pismu koje je u ponedeljak ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću uputila šefica delegacija EU Kristina Oana Popa, a u koje su Vijesti imale uvid, navodi se da žale zbog odluke crnogorske vlade da program ekonomskog državljanstva produže do kraja godine.

Vlada je na elektronskoj sednici 30. decembra prošle godine odlučila da za godinu dana produži program ekonomskog državljanstva, odnosno, izdavanje crnogorskih pasoša u zamenu za investiranje u neki od razvojnih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Popa u pismu podseća da je EU konstantno savetovala Crnu Goru da razmotri obustavu tog programa i da je to naglašeno u godišnjem izveštaju Evropske komisije, sa preporukom da se program obustavi što pre.

Evropska komisija je 2019. ocenila da se šeme preko kojih se dobija državljanstvo kvalifikuju kao bezbednosni rizik zbog moguće infiltracije organizovanog kriminala, pranja novca, utaje poreza i korupcije.

U izveštaju EK se navodi i da se takve šeme u državama koje nisu članice EU, a imaju bezvizni režim sa EU (kao što je Crna Gora), mogu iskoristiti da se zaobiđe procedura kraćih ostanaka u EU preko viza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa