Region

Korak ka novoj Vladi Crne Gore: Đukanović dao mandat Abazoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Vijesti

03/03/2022

-

15:09

Korak ka novoj Vladi Crne Gore: Đukanović dao mandat Abazoviću
Korak ka novoj Vladi Crne Gore: Đukanović dao mandat Abazoviću - Copyright Prinstscreen YouTube/Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je dao mandat za formiranje nove Vlade Crne Gore lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću. 

Đukanović i Abazović su se , kako prenose "Vijesti", sastali ranije danas kada je predsednik Crne Gore obavijestio potpredsjdnika Vlade da je završio konsultacije i da namerava da da mandat.

On je naveo da su ga predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno uverili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade u Skupštini i da je zato doneo odluku da mandat za formiranje Vlade poveri Abazoviću.

"U uverenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što pre dobije Vladu u punom kapacitetu njene funkcionalonsti, posebno zbog dodatnih bezbednosno- političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovim refleksijom na stabilonst našeg regiona, očekujem da u kratkom roku Parlament Crne Gore održi sednicu i odluči o programu i sastavu Vlade na predlog mandatara", zaključio je Đukanović.

On je naveo da je Konsultacije o mandataru za sastav Vlade, na koje su pozvani predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, završio u ponedjeljak, kao i da je razgovarao sa predsednicima SDP, SD, predstavnicima GP URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom, predsednikom Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije (DP), kao i predsednikom Albanske alternative (AA), predsednikom Force Genci Nimanbeguom, predsednikom Liberalne partije, potpredsednicima DPS Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem... 

Ostale parlamentarne partije, dodaje Đukanović, nisu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

Šta je prethodilo imenovanju Abazovića za mandatara

Vladi premijera Zdravka Krivokapića crnogorski parlament je izglasao poverenje 4. februara, a samo tri dana kasnije smenjen je i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, čime je počelo da se odmotava politička kriza u Crnoj Gori.

Nakon što su poslanici izglasali smenu Bečića sa funkcije predsednika Skupštine Crne Gore, potpredsednik građanskog pokreta URA Miloš Konatar je rekao da je prioritet tog političkog subjekta što pre formirati manjinsku vladu, a ako se ne uspe da se ide na izbore.

profimedia

 

Analitičari su tada ukazivali da je izvesnije da če Crna Gora dobiti manjinsku vladu, što je i bio predlog Dritana Abazovića. Ovo je korak ka raspletu političke krize koja mesecima potresa Crnu Goru. 

Sve je počelo kada su predstavnici koalicije "Crno na bijelo", lideri Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević, predstavili model manjinske vlade koji bi upravo trebalo da razreši aktuelnu političku situaciju. Međutim, to je bio samo uvod.

U danima koji su usledili, naime, u parlament Crne Gore stigle su čak četiri inicijative različitih strana. Osim što je koalicija "Crno na bijelo" zatražila glasanje o nepoverenju vladi, a premijer Zdravko Krivokapić smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića, podneta je i već pomenuta inicijativa za smenu Alekse Bečića.

Suštinska razlika između manjinske i tehničke vlade je u sastavu, nju bi najverovatnije podržali poslanici DPS-a, ali oni ne bi učestvovali u njoj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa