Region

Crnogorski poslanici podeljeni o rezoluciji o Srebrenici: "Neću da glasam za političke stvari"

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

15:16

Crnogorski poslanici podeljeni o rezoluciji o Srebrenici: "Neću da glasam za političke stvari"
Crnogorski poslanici podeljeni o rezoluciji o Srebrenici: "Neću da glasam za političke stvari" - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Šef poslaničke grupe Pokreta za promene u crnogorskom parlamentu Branko Radulović izjavio je danas da bi glasao za rezoluciju u kojoj bi, kako je rekao, bile sve "Srebrenice" koje su se dogodile na ovim prostorima.

"Neću da glasam za političke stvari", rekao je Radulović.

Poslanik SNP Vladimir Joković kazao je da nemaju pravo da previše gledaju unazad jer svakoga najviše bole zločini sopstvenog naroda.

"Treba da gledamo unapred i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvek dići ruku za to, pojedinačno ne", poručio je Joković.

Ako bi, dodao je, ova rezolucija bila proširena na osudu svih genocida, glasaćemo za nju.

"Gde su predstavnici Vlade?"

Poslanica kluba "Crno na bijelo" Suada Zoronjić kazala je da je predlog Bošnjačke strane na jedan način jednostran jer nije prepoznala ulogu njihovih koalicionih partnera.

Ona je rekla da za nju dileme nema i da će glasati za rezoluciju.

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da za tu partiju nema dileme da se u Srebrenici desio najmonstruozniji zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da genocid u Srebrenici nije političko, nego civilizacijsko pitanje.

"Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda", rekla je.

Prvi je o predloženoj rezoluciji govorio jedan od predlagača Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, ocenivši da je u poslednje vreme pojačan stepen multiverske i multietničke distance.

"Napokon će ostrašćeni nacionalisti biti onemogućeni da negiraju genocid i prestanu sa pravljenjem distance među narodima. Glasanjem biće napravljen prvi korak ka vrednostima kojima svi stremimo, dobre komšijske ali i dobrosusedske odnose u regionu", kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta kazao je da je razočaran jer u Skupštini nema predstavnika Vlade Crne Gore i opozicionog DPS-a kako bi čuli i njihovo mišljenje.

Za predloženu rezoluciju je rekao da je reč o svojevrsnoj provokaciji direktno usmerenoj prema srpskom narodu, kao i da je namenjena za dnevnopolitičku upotrebu.

"Raspirivanje novih podela"

"Cilj teksta je pokušaj sastanizacije srpskog naroda", kazao je Vučurović.

Dodao je da je ovu rezoluciju predložila politika poražena na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Ne mogu da verujem u dobre namere onih koji predlažu rezoluciju jer su uvek bili protiv srpskog naroda. Nema toga ko negira zločin o Sebrenici, neko ga naziva genocidom, a neko zločinom, ali niko ne osuđuje zločine učinjene nad srpskim narodom već su slali predstavnike na slavlja koja veličaju zločine nad Srbima", kazao je Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da ne zna čemu služi nova inicijativa opozicije, ako nije za raspirivanje novih podela i tenzija.

"Srebrenica i drugi zločini nad muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima jedna je od strašnih posledica bezumne politike devedesetih. Super ste ovo smislili, da iz podela nikad ne izađemo", rekao je Bogdanović.

Komentari (0)

Evropa