Region

Vidović: Ishitrena najava zahteva američkoj vojsci da u Hrvatskoj razmesti protivvazdušni sistem

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

10:16

Vidović: Ishitrena najava zahteva američkoj vojsci da u Hrvatskoj razmesti protivvazdušni sistem
Vidović: Ishitrena najava zahteva američkoj vojsci da u Hrvatskoj razmesti protivvazdušni sistem - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za odbranu u hrvatskom Saboru Franko Vidović smatra da je malo ishitrena najava zahteva američkoj vojsci da u Hrvatskoj privremeno razmesti svoj protivvazdušni sistem Patriot.

"Mislim da je to malo ishitrena reakcija. Onaj ko zna kako radi NATO i kako funkcioniše protivvazdušna zaštita razume da je posredi bezbednosni propust Alijanse", rekao je Vidović povodom pada bespilotne letilice u Zagrebu, koja je na svom putu preletela dve članice NATO saveza - Rumuniju i Mađarsku.

Vidović tvrdi da Hrvatska ništa ne bi rešila i da ima Patriot, jer, kako kaže, podjednako ne bi imala informaciju o samoj letilici.

"Zar bismo ga rušili raketom iznad Zagreba i napravili još veći urnebes", upitao je Vidović, prenosi zagrebački Jutarnji list.

U vezi s kontradiktornim informacijama o tome da li je bespilotna letilica koja se srušila u Zagrebu imala eksploziv, predsednik Odbora za odbranu kaže da su posredi špekulacije i da će pravi dogovor dati istraga.

"Videće se da li je bilo eksploziva... Ako onaj ko vodi istragu kaže da su nađeni fragmenti koji upućuju na to da je bio eksploziv na dronu, onda mi je to verovatnije", kaže Vidović.

Dodao je i da je pripremio pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem izražava zabrinutost zbog bezbednosnog propusta. Na pitanje što očekuje od NATO-a nakon ovog incidenta, kazao je da o tome ne može da nagađa, ali smatra da se ovaj propust sistema mora shvatiti ozbiljno i da se mora otkloniti. Vidović kaže da ne veruje da bi NATO drugačije reagovao ni u slučaju da je bespilotna letilica pala na zagrebačkom Jarunu išla prema Parizu ili Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa