Region

Savetnik u vladi tvrdi da je u Zagrebu "grunulo" 40kg eksploziva, Milanović: "Nije bilo potrebe zvati Stoltenberga"

Komentari

Autor: 24sata.hr

14/03/2022

-

11:16

Savetnik u vladi tvrdi da je u Zagrebu "grunulo" 40kg eksploziva, Milanović: "Nije bilo potrebe zvati Stoltenberga"
Savetnik u vladi tvrdi da je u Zagrebu "grunulo" 40kg eksploziva, Milanović: "Nije bilo potrebe zvati Stoltenberga" - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu u noći 11. marta sadržala je 40 kilograma eksploziva, saopštio je savetnik ministra odbrane Hrvatrske Željko Živanović.

On je u gostovanju na Prvom hrvatskom radiju rekao da je većina letelice iskopana još juče, ali da su tom prilikm došli do novih saznanja koja nisu bila poznata u početnoj fazi.

"Znači, nađeni su fragmenti avio-bombe o kojoj ne znamo još sve detalje. Ali, po svemu što do sada znamo jeste da je reč o avio-bombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma. S tim što je u tih 120 bilo sadržano oko 40 kilograma eksploziva", rekao je savetnik ministra odbrane, general Željko Živanović.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Kako kaže, ta bomba je prilikom penetracije eksplodirala ispod zemlje.

"Krater nije tako veliki upravo zbog strukture tla u koji se letelica zabila, a i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter tako da se nije raspršila, nego se kumulativni mlaz proširio u dubinu zemlje. To je ono što do sada znamo", rekao je i dodao da će više podataka biti poznato u narednim danima kada će celokupan izveštaj biti predstavljen javnosti.

Milanović: Nema potrebe da obaveštavamo Stoltenberga

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije na kojoj je istakao da je istraga u toku, te da ne može otkriti više detalja i pozvao savetnike u vladi da to ne čine.

"Ne možemo reći čijom odgovornošću je letelica završila u Hrvatskoj, odnosno čijim nemarom je pala na Zagreb", rekao je i dodao da je u Mađarskom vazdušnom prostoru provela 30 minuta, a u Hrvatskom sedam.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Kaže da istragu vodi samostalni sektor Vojne policije, koji će morati da sarađuje sa svim drugim službama, ali da javnost do završetka istrage neće biti upoznata sa detaljima.

Na pitanje da li je razgovarao sa generalnim zapovednikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Milanović je istakao da to nije, niti će.

"Time šaljem pogrešnu poruku da je on tu trebalo da pruži neki odgovor, a nije. On je politička osoba koja ne odluuje o tome. Normalno mi je, a ne kažem da je to sjajno, da je za sada obavešten samo vrhovni zapovednik za Evropu", istakao je.

 

Komentari (0)

Evropa