Region

Da li je Stoltenberg za dron koji je pao u Zagrebu rekao-naoružan ili nenaoružan, oglasio se i Plenković

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

20:00

Da li je Stoltenberg za dron koji je pao u Zagrebu rekao-naoružan ili nenaoružan, oglasio se i Plenković
Da li je Stoltenberg za dron koji je pao u Zagrebu rekao-naoružan ili nenaoružan, oglasio se i Plenković - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Index objavio je danas da je generalni sektretar NATO Jens Stoltenberg rekao da je dron, koji se srušio u Zagrebu, bio naoružan, ali je potom objavio da nije jasno da li je rekao "naoružan ili nenaoružan".

Kako objašnjava Index, ne čuje se dobro da li je Stoltenberg, upitan o padu drona, na konferenciji za novinare, koju je održao uoči sutrašnjeg vanrednog sastanka ministara članica NATO, rekao "nenaoružan ili naoružan" (unarmed ili an armed). Međutim, kako dodaje, dobro se čuje da je Stoltenberg rekao da se letilica srušila izvan Zagreba.

"Razgovarao sam s Plenkovićem u nedelju, sarađujemo da utvrdimo sve činjenice. Preliminarne indikacije kažu da je dron bio (ne)naoružan, da je bio izvan kursa, da je ostao bez goriva, i da se srušio izvan Zagreba, da se srušio u Hrvatskoj", navodi Index da je rekao Stoltenberg.

Uskoro će, kako je dodao, biti još potvrđenih činjenica, "ali ovo su informacije koje imamo do sada".

"Isto tako, važno je znati da saveznici dele informacije i da je NATO-ov potivvazdušni sistem ovaj dron pratio i onda se dron srušio", rekao je Stoltenberg. Prethodno je Index citirao Stoltenberga da je rekao da "preliminarna istraga upućuje na to da je to bila naoružana letilica i da se srušila zbog nestanka goriva".

Plenković pokazao fotografije: Dron je bio naoružan

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas na konferenciji za medije da je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentovao fotografijama tragova bombe.

Time je demantovao današnju izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letelica, prenosi Hina.

"Ta je letelica koja je pala u četvrtak, s obzirom da ima jako mnogo konfuzije moramo otklanjati sve moguce netačne informacije - bila naoružana", poručio je Plenković na konferenciji za medije.
"Nije bila ''unarmed'' (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak uvece, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada", dodao je.

Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

 

Plenkovic je na konferenciji za medije pokazao fotografije s, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen.

"Ja sam ovo namerno pokazao sada kako bi otklonili sve ove konfabulacije koje postoje u etru", kazao je Plenković.

Napomenuo je i da nadležne službe rade kako bi se ustanovilo o kojem je tipu bombe reč.
Generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio je danas suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron.

"Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor", rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice na područje Zagreba.

Istakao je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenice, ali dodaje da "indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode".
"I kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba", dodao je on.

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče posle 23 sata u zagrebackom naselju Jarun. U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije. Šef NATO je dodao da Hrvatska, Mađarska i Rumunija tek treba da razmene sve podatke o ovom incidentu i tešnje da sarađuju. On je dodao da su jačanje sposobnosti Hrvatske vojske, protivvazdušne odbrane, Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva procesi koji traju.

Bivši hrvatski ministar odbrane: Ako je dron bio naoružan, onda NATO mora da aktivira član 5

Nekadašnji hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović kaže da treba sačekati rezultate istrage o padu vojne letilice na Zagreb ali da, ako je nosila bombu, onda je to napad na članicu NATO-a i u tom se slučaju mora biti aktiviran član 5.

Kotromaović je za zagrebački Večernji list rekao da je zakazao protivvazdušni sistem odbrane, ne samo Hrvatske, već i Rumunije i Mađarske, jer je, kaže, u roku od šet minuta bilo teško reagovati. Smatra da odgovore na ključna pitanja u slučaju pada bespilotne letilice još uvek nisu poznati zato što je za to potrebno vreme.

"Ono što znamo jeste da je preletela rumunski i mađarski vazdušni prostor, kratko se zadržala na našem i pala na glavni grad, srećom bez većih posledica", kaže Kotromanović i ističe da su sve drugo trenutno spekulacije.

Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

 

Nije poznato, kaže, da li je dron bio naoružan nekom aviobombom ili eksplozivom. "Razgovarao sam s nekoliko naših stručnjaka koji tvrde da je to, u principu, nemoguće. Trebalo je pričekati dan-dva-tri dok službe ne saznaju sve detalje, a onda informisati javnost", rekao je Kotromanović i dodao:

"Ako je letilica nosila bombu, onda je to napad na članicu NATO-a i u tom slučaju mora biti aktiviran član 5".

NATO se do sada samo jednom pozvao na Član 5, nakon niza napada 11. septembra 2001. godine, kada je teroristicka grupa Al Kaida napala Sjedinjene Američke Države. Prema njegovim rečima, trebalo je da Hrvatska bude obaveštena o dronu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa