Region

Bivši hrvatski ministar odbrane: Ako je dron bio naoružan, onda NATO mora da aktivira član 5

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

17:47

Bivši hrvatski ministar odbrane: Ako je dron bio naoružan, onda NATO mora da aktivira član 5
Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović kaže da treba sačekati rezultate istrage o padu vojne letilice na Zagreb ali da, ako je nosila bombu, onda je to napad na članicu NATO-a i u tom se slučaju mora biti aktiviran član 5.

Kotromaović je za zagrebački Večernji list rekao da je zakazao protivvazdušni sistem odbrane, ne samo Hrvatske, već i Rumunije i Mađarske, jer je, kaže, u roku od šet minuta bilo teško reagovati. Smatra da odgovore na ključna pitanja u slučaju pada bespilotne letilice još uvek nisu poznati zato što je za to potrebno vreme.

"Ono što znamo jeste da je preletela rumunski i mađarski vazdušni prostor, kratko se zadržala na našem i pala na glavni grad, srećom bez većih posledica", kaže Kotromanović i ističe da su sve drugo trenutno spekulacije.

Nije poznato, kaže, da li je dron bio naoružan nekom aviobombom ili eksplozivom. "Razgovarao sam s nekoliko naših stručnjaka koji tvrde da je to, u principu, nemoguće. Trebalo je pričekati dan-dva-tri dok službe ne saznaju sve detalje, a onda informisati javnost", rekao je Kotromanović i dodao:

"Ako je letilica nosila bombu, onda je to napad na članicu NATO-a i u tom slučaju mora biti aktiviran član 5".

NATO se do sada samo jednom pozvao na Član 5, nakon niza napada 11. septembra 2001. godine, kada je teroristicka grupa Al Kaida napala Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim rečima, trebalo je da Hrvatska bude obaveštena o dronu.

"NATO na formalnim sastancima mora da poveća nivo budnosti, odnosno to je treba da učine još i pre, a mi moramo iz ovoga izvući najbolje pouke", rekao je Kotromanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa