Region

Dečak u Kninu preminuo od toplotnog udara, u autu proveo skoro 7.5 sati

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

17:25

Dečak u Kninu preminuo od toplotnog udara, u autu proveo skoro 7.5 sati
Dečak u Kninu preminuo od toplotnog udara, u autu proveo skoro 7.5 sati - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Na Odeljenu patologije Opšte bolnice Šibenik u kasnim satima u sredu bio je gotov nalaz obdukcije tela petogodišnjeg dečaka koji je 8. juna umro u očevom BMW-u u Imotskoj ulici u Kninu, nakon što ga je otac ostavio u vozilu i otišao u obližnju kasarnu u kojoj radi, piše Slobodna Dalmacija.

Uzrok smrti dečaka je hipertermija ili narodnim rečnikom toplotni udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom državnom tužilaštvu u Šibeniku koji vodi slučaj.

U nalazu međutim nigde ne stoji vreme dečakove smrti pa se još ne zna kada je dečak umro. Zna se samo da je bio ostavljen na zadnjem sedištu očevog vozila koje je imalo zatamnjena zadnja stakla. Dečak je po proceni u vozilu bio od 7,50 sati ujutro do 15,15 sati poslepodne.

Podsetimo, Državno tužilaštvo nije predložilo određivanje istražnog zatvora osumnjičenom budući da je ocenjeno kako za to nema zakonskih uslova. O daljnjem postupanju odlučiće nakon što dobiju rezultate pregleda i obdukcije deteta, poručili su iz DORH-a.

Hipertermija može uzrokovati višestruk zastoj organa i često smrt.

Do toplotnog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcionišu, a unutrašnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni procesi koji mogu dovesti do višestrukog zastoja organa - CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hipekalijemija i hipoglikemija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa