Region

Sankcije za Marovića i Gruevskog: "SAD pomažu državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije"

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

17:22

Sankcije za Marovića i Gruevskog: "SAD pomažu državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšeg predsednik Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog i mađarske kompanije sa kojom je povezan, kao i protiv još četiri osobe sa Balkana.

Među osobama kojima su SAD uvele sankcije su i član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, bivši šef makedonske tajne službe Sašo Mijalkov i dva državljanina Albanije.

Sankcije su im, kako je navedeno na sajtu američkog Ministarstva finansija, uvedene zbog destabilizirajućeg i korputivnog delovanja u regionu.

"Mi smo posvećeni da pomognemo državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na brifingu sa novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji je u toku.

Ambasada SAD: Marović da se vrati u Crnu Goru i suoči s pravdom

Bivši predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao, saopštila je danas Ambasada SAD, prenose "Vijesti".

"Današnjim merama američkih ministarstava finansija i spoljnih poslova označavaju se akteri na Zapadnom Balkanu koji ugrožavaju regionalnu stabilnost korupcijom, kriminalnim aktivnostima i destabilizacijom. Označavanjem Svetozara Marovića Amerika jasno kaže da je nekažnjivost neprihvatljiva", poručili su iz Ambasade SAD na Tviteru.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije protiv Marovića "destabilišućeg i koruptivnog delovanja u regionu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa