Region

Hrvatska ukida JMBG posle 46 godina

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

09:18

Hrvatska ukida JMBG posle 46 godina
Hrvatska ukida JMBG posle 46 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske stavilo je na javnu raspravu predlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. 

Predloženi zakon ima samo dva člana - u prvom se navodi da danom stupanja na snagu tog zakona prestaje da važi Zakon o matičnom broju, a u drugom da taj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama, prenosi Index.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće biti brisani iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u slučajevima kad povezivanje podataka neće moći da bude izvršeno korišćenjem lični identifikacionog broja, ali ne kao osnovna i stalna identifikaciona oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

JMBG je uveden je 1976. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a građanima je dodeljivan po mestu stanovanja, a nakon toga po mestu rođenja. U JMBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.

Od 2009. u Hrvatskoj je uveden novi identifikacioni broj, tzv. osobni identifikacioni broj (OIB) koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Komentari (0)

Evropa