Region

Slučaj koji je podelio hrvatsku javnost: Milanović primio zahtev za pomilovanje obaveštajaca Perkovića i Mustača

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

17:11

Slučaj koji je podelio hrvatsku javnost: Milanović primio zahtev za pomilovanje obaveštajaca Perkovića i Mustača
Slučaj koji je podelio hrvatsku javnost: Milanović primio zahtev za pomilovanje obaveštajaca Perkovića i Mustača - Copyright EPA/IGOR KUPLJENIK

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića saopštio je da je danas primljen zahtev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i naveli da će šef države razgovarati sa generalima, ali neće biti posebnog sastanka na tu temu.

Pismo podrške pomilovanju Perkovića i Mustača potpisali su penzionisani generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić, koji je kasnije povukao svoj potpis, što je već ranije učinio general Krešimir Ćosić, prenela je Hina.

Zahtev za pomilovanje nekadašnjih jugoslovenskih, a kasnije hrvatskih obaveštajaca podelilo je hrvatsku javnost poslednjih dana.

Sud u Minhenu osudio je Perkovića i Mustača u avgustu 2016. na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića.

EPA/ PETER KNEFFEL

 

Kako su ranije preneli hrvatski mediji, penzionisani generali potpisnici zahteva za pomilovanje smatraju da Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i odbrani zemlje.

Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne bezbednosti u Zagrebu u proleće 1982. dao nalog Perkoviću, koji je u to vreme vodio Odeljenje II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u tajnoj službi u Zagrebu, da pripremi ubistvo Ðurekovića u Nemačkoj.

Ðureković je brutalno likvidiran 28. jula 1983. godine nedaleko od Minhena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa