Region

Čović: Odugovlačenje izborne reforme ugrožava put BiH u EU

Komentari

Autor: Fonet

19/04/2022

-

23:25

Čović: Odugovlačenje izborne reforme ugrožava put BiH u EU
Dragan Čović - Copyright AP/Amel Emrić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović istakao je danas u razgovoru sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem da će opstruisanje i odugovlačenje izborne reforme ozbiljno narušiti odnose između naroda u BiH, ali i put prema Evropskoj uniji.

Čović je tokom susreta u Zgrebu naglasio da ključni segmenti Izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje tri konstitutivna naroda moraju da se ugrade u konačno rešenje, saopšteno je iz HDZ BiH, prenosi Srna.

Sagovornici su istakli da je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost BiH.

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u BiH, poručivši da reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, zasnovane na sprovođenju presuda domaćih i stranih sudova, mora hitno da se dogovori.

On je istakao da je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse po kojoj Bošnjaci, kao brojniji konstitutivni narod u Federaciji, nadglasavaju Hrvate i biraju im predstavnike koji nemaju podršku hrvatskog naroda u BiH. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa