Region

Verbalnoj unakrsnoj paljbi Plenkovića i Milanovića se ne nazire kraj: U Jasenovcu o udbašima i huljskim provokacijama

Komentari

Autor: Euornews Sbrija, Večernji

22/04/2022

-

12:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sukob između hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i premijera te zemlje Andreja Plenkovića zaoštrio se u poslednjih nekoliko dana, a dva funkcionera razmenili su teške uvrede i optužbe, dok se seriji verbalnih konflikata kraj ne nazire. Verbalna "unakrsna paljba" nastavila su se i danas u Jasenovcu, na obeležavanju 77. godišnjice od proboja logoraša iz koncentracionog logora, izjavama Milanovića da je Plenković "udbaš druge generacije". Sa druge strane, Plenković je u odvojenoj poseti Jasenovcu rekao da "ne želi da komentariše Milanovićeve besprizorne izjave".

Najnoviji javni sukob Milanovića i Plenkovića je došao nakon što je predsednik dobio zahtev za pomilovanje bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su u Minhenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića.

Zahtev za pomilovanje su, inače, potpisali i neki hrvatski generali u penziji poput Ante Gotovine, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i drugi. Zahtev je podnet uz obrazloženje da su Perković i Mustač "dali veliki doprinos hrvatskoj nezavisnosti 1992. godine".

Plenković rekao da se protivi ovakvom zahtevu, i ocenio da bi pomilovanje dovelo do novih podela u hrvatskom društvu. Sa druge strane, MIlanović je rekao da ne zna šta će odlučiti, ali da mu takav zahtev "komplikuje život".

Prethodnih dana razmenjene su oštre uvrede na relaciji Plenković-Milanović. Tako je hrvatski premijer za predsednika rekao da je pokazao "određenu nervozu i primitivizam", nazvao ga "udbašem" i "Putinovim čovekom", kao i "patološkim lažljivcem".

Milanović je za Vladu na čijem čelu se nalazi Plenković rekao da "nikada veća grupa probisveta i lopova nije vodila zemlju", a samog premijera nazvao "običnim udbašem", i dodao da će "teško moći da sarađuje sa njim posle ovoga".

Milanović: "On je udbaš druge generacije"

Ovoga jutra, hrvatski predsednik bio je u Jasenovcu, na obeležavanju 77. godišnjice od proboja logoraša iz koncentracionog logora. Posle odavanja počasti, obratio se javnosti, kada je i ponovio uvrede na Plenkovićev račun.

"Plenković je po svemu udbaš. Moram ih tako nazivati, oni to zaslužuju. Za mene je Plenković udbaš druge generacije. To je sve skupa jedno dno, to se ovde danas okuplja u 10 sati. Bio sam premijer, znam kako se može manipulisati. Premijer je jedan lažov", rekao je Milanović, prenosi Večernji list.

Tanjug/HINA/Damir Seničar

 

On je, reagujući na to što je Plenković i generala u penziji Gotovinu nazvao "udbašem", rekao da su u pitanju "huljske, udbaške provokacije, jer se ne može drugačije nazvati neko ko legende Domovinskog rata dovede u vezu s Udbom".

U svom obraćanju, Milanović je za Plenkovića rekao i da "ne može jedan sin rezervnog majora KOS-a da govori da je Gotovina udbaš".

Plenković: "Besprizorne izjave Milanovića"

Plenković je takođe u odvojenoj poseti boravio u Jasenovcu, i tom prilikom poručio da je osuda zločina u tom logoru izuzetno važna.

"Žao nam je svih koji su ovde poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vreme Drugog svetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovde bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani. Mi smo ovde kao i uvek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi”, rekao je on.


Plenković je dodao i da ne želi da komentariše, kako je naveo, besprizorne izjave koje je predsednik Zoran Milanović ranije danas dao u Jasenovcu. "Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to", dodao je Plenković.

Hrvatski premijer je, prethodno, poručio da vlada i HDZ više neće gubiti vreme sa Milanovićem, koji je, kako kaže, pokazao ogromnu "nervozu, primitivizam, u retoričkom smislu divljaštvo".

"Nama je sve to skupa poznato, nažalost i hrvatskoj javnosti već zadnje, otprilike dve i po godine, ali, eto, postoje trenuci kada ta nervoza izađe na čistac”, rekao je Plenković novinarima u parlamentu.

Rekao je da Milanović očito ima mnogo razloga i problema za nervozu, te da je, kako kaže, "izveden na čistac". Takođe, Milanoviću je poručio "da svoje probleme i način komunikacije rešava s nekim ko mu u tom pogledu može pomoći".

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Dodao je da bi Milanoviću bilo bolje "da se bavi kućnim vaspitanjem", a ne rekonstrukcijom vlade, te poručio da će ga "bojkotovati u svakom smislu".   

"Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizovati nikakve zajedničke sastanke i konferencije, bojkotivaćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo... Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki ofsajd", rekao je Plenković i dodao da o svemu mogu pismeno da komuniciraju.

Komentari (0)

Evropa