Evropa

Sukob Milanovića i Plenkovića: Vlada najavila bojkot predsednika, Milanović kaže: Čast mi je da me bojkotuje takva ekipa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji, Index

21/04/2022

-

22:57

Sukob Milanovića i Plenkovića: Vlada najavila bojkot predsednika, Milanović kaže: Čast mi je da me bojkotuje takva ekipa
Sukob Milanovića i Plenkovića: Vlada najavila bojkot predsednika, Milanović kaže: Čast mi je da me bojkotuje takva ekipa - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Sukob premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića dobija sve šire razmere, a dvojica političara razmenili su veoma oštre uvrede. Plenković je najavio da će vlada bojkotovati Milanovića u svakom smislu, a Milanović je, s druge strane, rekao da mu je čast "da ga bojkotuije takva ekipa".

"Meni je čast da me bojkotuje takva ekipa. Nažalost, došlo je do toga da sam ih morao nazvati 'bandom', jer jesu i za to su osuđeni", rekao je Milanović, a preneo je portal Index.

Najnoviji javni sukob Milanovića i Plenkovića je došao nakon što je predsednik dobio zahtev za pomilovanje bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Oni su u Minhenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića.

Plenković: Vlada više neće gubiti vreme s Milanovićem

Plenković je poručio da vlada i HDZ više neće gubiti vreme sa Milanovićem, koji je, kako kaže, pokazao ogromnu "nervozu, primitivizam, u retoričkom smislu divljaštvo". "Nama je sve to skupa poznato, nažalost i hrvatskoj javnosti već zadnje, otprilike dve i po godine, ali, eto, postoje trenuci kada ta nervoza izađe na čistac”, rekao je Plenković novinarima u parlamentu.

Rekao je da Milanović očito ima mnogo razloga i problema za nervozu, te da je, kako kaže, "izveden na čistac". Takođe, Milanoviću je poručio "da svoje probleme i način komunikacije rešava s nekim ko mu u tom pogledu može pomoći".

"Siguran sam da mu je bitan i nužan nečiji savet i nečija pomoć jer ovo je jedno zagađivanje javnog prostora na način koji je necivilizovan, nekulturan i nedostojan javne političke komunikacije", rekao je premijer i doddao:

"On (Milanović) je danas rekao da sam ja za generale rekao da su 'retardirani'. Čovek je patološki lažljivac. Preslušajte sve moje nastupe danas u Saboru, izjavu juče, niti trunke niti milimetar takvih konotacija. Ja sam rekao da su to heroji Domovinskog rata. Čovek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne, ali šteta koju nam je počinio u spoljnopolitičkom pogledu poslednja dva meseca je zastrašujuća", rekao je Plenković.

Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

 

Dodao je da bi Milanoviću bilo bolje "da se bavi kućnim vaspitanjem", a ne rekonstrukcijom vlade, te poručio da će ga "bojkotovati u svakom smislu.   

"Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizovati nikakve zajedničke sastanke i konferencije, bojkotivaćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo... Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki ofsajd", rekao je Plenković i dodao da o svemu mogu pismeno da komuniciraju.

Milanović: Plenković ne preza ni od čega da drugoga oblati

Potom je konferenciju za novinare održao Zoran Milanović koji je nakon odgovora o bojkotu govorio i o rokovima za donošenje Izbornog zakona u BiH. Rekao je da je pitao Plenkovića zašto ne idu zajendo u Mostar.

"Ako je njegov uticaj u Briselu ogroman, kako ga nije iskoristio za pomoć Hrvatima u BiH. Ako svoj uticaj ne koristiš za to, ti si hrvatski izdajnik. Ako ga nemaš, onda si lažov. On sad ima obraza reći da sam ja uvredio Bošnjake izjavom o sapunu i parfemu. Ono, neko ti se mota oko kuće, pa oko dimnjaka, pa ti uđe u sobu i legne sa ženom. Onda ga moraš razbiti", rekao je Milanović.

Tanjug/HINA /Zvonko Kucelin

 

Za Plenkovića je rekao da je to čovek koji "neće prezati ni od čega da drugoga oblati, da kaže neistinu jer mu je maksima ‘ja volim sebe i samo sebe’, cela politika mu je takva”. 

Na pitanje o komemoraciji u Jasenovcu, kaže da ide sa svojim saradnicima kao predsednik Republike Hrvatske, ali i da će otići u Jasenovac i sa Jevrejima, na poziv Ognjena Krausa. Dodao je da će tamo biti i ljudi s kojima ne želi biti u društvu.

Na pitanje ko su ti ljudi, rekao je: "Ni s kim iz Vlade… ni s ovima kao što je uskrsni Zekanović".  

Komentari (0)

Evropa