Region

Novi zemljotres u BiH, potres se osetio i u Dalmaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2022

-

20:31

Novi zemljotres u BiH, potres se osetio i u Dalmaciji
profimedia, Google Maps - Copyright profimedia, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Novi zemljotres magnitude 3,3 steprna Rihterove skale pogodio je večeras Bosnu i Hercegovinu, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Potres se osetio u većem delu BiH i u južnom delu Dalmacije, a zabeležen je u 20:02. Prema preliminarnim podacima EMSC-a, epicentar zemljotresa je 13 kilometara istočno od Stoca u Hercegovini.

Prethodno su uređaji u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) registrovali potres na području Nevesinja u 17:34 sati, prenosi Klix.ba.

Ovo je nastavak serija slabijih potresa koji su usledili nakon zemljotresa koji je sinoć jako uzdrmao Hercegovinu s epicentrom kod Stoca kada je poginula 27-godišnja devojka nakon što je komad stene pao na kuću.

U zemljotresu je zabeležena i velika materijalna šteta u Stocu, Mostaru, Čapljini, Ljubinju i drugim hercegovačkim mestima.

Građani BiH na EMSC portalu su izneli svoja svedočenja o zemljotresu. Mnogi tvrde da se protres osetio kratko. "Osetio se trzaj i zvuk poput grmljavine", glasi jedan od komentara. Pojedini svedoci naglašavaju da se zemljotres osetio i u Mostaru.

"Više se čuo, nego što se zaljuljao", tvrdi jedna osoba u komentarima, dok mnogi dodaju da su osetili nešto, ali nisu bili sigurni da li je u potanju novi protres.

U Stocu sutra Dan žalosti

U Stocu će sutra biti Dan žalosti zbog smrti 28-godišnje Elmire Sefo, žrtve zemljotresa koji je prošle noći pogodio Hercegovinu. Dan žalosti je proglasio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, koji je izrazio saučešće porodici i sa žaljenjem konstatovao da posledice potresa nisu samo materijalne prirode.

Oštećeno više desetine objekata

U Stocu je tokom jutra primljeno 20 prijava oštećenja stambenih objekata, odnosno porodičnih kuća. Radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidovima kuća.

Službenici Dobrovoljačkog vatrogasnog društva Stolac i Komunalno Stolac su na terenu, raščišćavaju šut i kamenje sa stambenih zgrada, takođe i dimnjake.

Usled potresa na teritoriji Čapljine nastupila je velika materijalna šteta na zgradama i porodičnim objektima. Trenutno se rade sanacije krova na osnovnoj školi, tri stambene zgrade i završeno je rušenje dimnjaka i popravka crepova na otprilike 30 kuća.

Do sada je prijavljeno 50 objekata za nužnu sanaciju krova. Prijavljene su štete u stanovima i nosivim zidovima pojedinih zgrada. U Mostaru, prema informacijama nadležnih, nije bilo prijava građana ili pravnih lica o nastalim štetama ili posledicama sinoćnjeg zemljotresa.

Zemljotres uživo u dnevniku

Do potresa je došlo tokom emitovanja Dnevnika podgoričke Gradske TV, prenosi portal CdM.

"Pregovori o manjinskoj vladi trajali bi...Opa, u ovom trenutku događa se zemljotres. Nadam se da će biti sve u redu...Nastavljamo sa dnevnikom, malo je turbulentno...", rekla je voditeljka Milica Pavićević i nastavila da vodi Dnevnik.

Zemljotres oštetio crkvu Male braće u Dubrovniku

U zemljotresu koji je u petak uveče pogodio Hercegovinu, a koji se osetio širom regiona, materijalna šteta je načinjena na crkvi Male braće u Dubrovniku. Kako prenosi lokalni Dubrovački portal u crkvi je oštećen i oltar.

Epicentar sinoćnjeg zemljotresa bio je 15 km od Stoca, u Hercegovini. Potres se osetio i širom Dalmacije, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

Komentari (0)

Evropa