Region

Ambasade Finske i Švedske o izjavi Milanovića: Promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

18:47

Ambasade Finske i Švedske o izjavi Milanovića: Promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu
Ambasade Finske i Švedske o izjavi Milanovića: Promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije hteo da komentariše izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

"Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila da sprovede dodatnu analizu bezbednosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a", rekli su iz Ambasade Švedske u Sarajevu i dodali:

"Rezultati većanja biće objavljeni 13. maja i biće javno dostupni. U skladu s tim, Švedska nije podnela prijavu za članstvo u NATO-u".

Što se pridruživanja Finske NATO-u, šef misije je rekao da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku doneti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema poslednjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

Kada je o izmenama Izbornog zakona BiH tiče, kažao je da intenzivno prate situaciju i da su stava da izbori moraju biti održani prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Sarajevska N1 je prenela da NATO nije hteo da komentariše izjavu Milanovića i da su ih uputili na vlasti u Hrvatskoj.

Milanović je ranije danas izjavio da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske NATO-u zahtevom da se u BiH usvojene izmene Izbornog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa