Region

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 10 osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

11:09

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 10 osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je podiglo optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, prenosi Klix.ba.

Oni se, takođe, terete da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina, dodaje RTRS.

Kako se dodaje, optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

"Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, sprovelo je temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svedoka navedenog događaja, među kojima i preživeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog ođeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Komentari (0)

Evropa