Region

Devojčica iz kolone: Ko je Anja Šimpraga, najmlađa članica hrvatske vlade i kandidat za novu potpredsednicu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

20:38

Devojčica iz kolone: Ko je Anja Šimpraga, najmlađa članica hrvatske vlade i kandidat za novu potpredsednicu
Anja Šimpraga - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

Funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Anja Šimpraga kandidat je za novu potpredsednicu hrvatske vlade i na tom mestu će zameniti dosadašnjeg stranačkog kolegu Borisa Miloševića.

Šimpraga će ujedno biti i najmlađa članica kabineta premijera Andreja Plenkovića.

Rođena je 23. jula 1987. godine u Kninu, po nacionalnosti je Srpkinja, završila je Agronomski fakultet u Zagrebu i stekla zvanje magistra agronomije.

Članica SDSS je postala sa 18 godina.

Bila je poslanica u hrvatskom parlamentu, potpredsednica opštinskog veća opštine Ervenik, potpredsednica Aktiva žena SDSS-a, predsednica šibensko-kninske županijske organizacije SDSS-a i zamenica župana Šibensko-kninske županije.

Malo koga je ostavio ravnodušnim njen govor u hrvatskom saboru u kojem se prisetila da je bila dete iz kolone dok je sa porodicom bežala iz Knina tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba posle Drugog svetskog rata sa protora ove države.

"Poslednjih dana svi pričaju o Oluji, baš svi. Bez obzira koliko o tome zaista znaju. Jesu li proživeli te ratne strahote ili su ih tek posmatrali, bez obzira iz kojeg su kuta ili iz koje su je pripadnosti doživeli. Svake godine u ove dane dete progovori u meni. Sećanje jedne devojčice iz kolone", rekla je tada Šimpraga.

Prema zvaničnoj beiografiji Šimpraga je rođena u Radučiću, selu smeštenom između Krke i Zrmanje, poznatom po pravoslavnoj crkvi sv. Ðurđa (Georgija) iz 1537.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa