Region

Milanović šefa hrvatske diplomatije nazvao "rumenim seoskim đilkošem", nije poštedeo ni Plenkovića, ni Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

19:54

Milanović šefa hrvatske diplomatije nazvao "rumenim seoskim đilkošem", nije poštedeo ni Plenkovića, ni Šmita
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/HINA/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je danas u svom maniru govorio o kritikama zbog njegove izjave da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO, dok se u BiH ne sprovede izborna reforma, pa je šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana nazvao "rumenim seoskim đilkošem", nije poštedeo ni premijera Andreja Plenkovića, pa ni Kristijana Šmita.

Reagujući na izjavu Milanovića o Finskoj i Švedskoj u NATO, Grlić Radman je rekao da mora da se zacrveni zbog izjave šefa hrvatske države, na šta je Milanović uzvratio:

"On je rumeni seoski đilkoš, nema on zašto da crveni. Neka se crveni zbog lopovluka u svojoj stranci. Zbog toga se crveni? Radosno hoda poljem pesnik i citira Jesenjina, ko je rusofil, on ili ja?", pitao je Milanović.

Povodom izjave o ulasku Finske i Švedske u NATO, Milanović kaže da mu je švedska ministarka spoljnih poslova bila prijateljica.

"Znamo se sto godina. Izvini, ja sam hrvatski predsednik. Plenković je juče bio nejasan. Očekivao sam da kaže da je predsednik Republike ili potpuno poludeo, ili je trebalo da kaže da se slaže samnom. Tipična kukavica....", rekao je Milanović, nakon otkrivanja spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

Govoreći ponovo o izbornoj reformi u BiH Milanović je poručio da "ili će Zapad naterati (Bakira) Izetbegovića da se usvoji zakon u skladu s Dejtonom ili će visoki predstavnik za BiH, čovek koji je nelegalno tamo došao, jer ga nije izabrao Savet bezbednosti - to sam napraviti".

"Plenković je član Narodne stranke, i neka mu kaže da to sprovede. Ja ću učiniti sve da se u Hrvatskom saboru pristup u NATO tim državama ne realizuje", kazao je Milanović.

"Nemam ništa protiv Švedske i Finske, ali..."

Napomenuo je da pritom nema ništa protiv Finske i Švedske koje žele u NATO.

"Ali čim nama treba pomoći, nema ih. Pre toga ćemo mi učiniti sve da naši vitalni interesi dođu na red. Ako ne žele ući u NATO, onda ništa", kazao je Milanović i dodao da ga je pre sedam dana zvao finski kolega kako bi lobirao.

Ističe, da sve ovo radi nerado, ali da izbora nema.

"Što zbog bezobrazluka i lopovluka političkih elita u Sarajevu, kao i drskosti međunarodnih pregovarača, moram da zaštitim ljude. Ako će me zbog toga proglasiti šovinistom – baš me briga. Hrvatski narod je moj narod. Ovo je država u kojoj svima treba da bude dobro", naveo je šef hrvatske države, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

"Šmit se u sve meša, a o izbornom zakonu ćuti"

Milanović je prozvao visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, za kojeg je rekao da je nelegalno na toj poziciji, jer ga nije izabrao Savet bezbedosti, da se u sve meša a da ođednom nema šta da kaže o Izbornom zakonu BiH.

"Ili će Zapad naterati (Bakira) Izetbegovića da se usvoji civiliziovano rešenje ili će visoki predstavnik za BiH, čovek koji je nelegalno onde došao, nije ga izabrao Savet bezbednosti, ali se u sve upliće, odjednom nema šta da kaže o Izbornom zakonu u BiH", rekao je Milanović posle otkrivanja spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima u Zagrebu.

BiH, kaže, nije njegova izborna zona, ali su hrvatski interesi i, kako je naveo, "kad neko kaže da to treba odvojiti jedno od drugog, onda njega i slične treba odvojiti od hrvatskog naroda". Milanović je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao da sve ovo nerado radi, ali da izbora nema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa