Region

Milanović optužio Milorada Pupovca da je "sitni lopov i profiter"

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2022

-

15:00

Milanović optužio Milorada Pupovca da je "sitni lopov i profiter"
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović optužio je Milorada Pupovca, predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja podržava vladu premijera Andreja Plenkovića, da je, kako je naveo, "sitni lopov i profiter".

"On nije Srbin, on je sitni lopov. Srba ima u Hrvatskoj 250.000, to su moji birači", rekao je Milanović u Varaždinu na obeležavanju Međunarodnog praznika rada - 1. maja.

On je Pupovca optužio da "krade iz hrvatskog budžeta", a da zbog toga "nadrljaju njegovi saradnici".

"Nije Boris Milošević kriv za ono za što ga istražuju, znam ga dovoljno dobro, neki 'diavolo' ga je na to podsticao", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Milošević, bivši potpredsednik vlade, smenjen je sa dužnosti potpredsednika vlade zbog toga što je protiv njega pokrenuta istraga zbog navodnog saučesništva u delima za koje se tereti uhapšeni bivši ministar građevinarstva Drako Horvat.

"Izdajnik svako ko ne blokira ulazak Švedske i Finske u NATO"

Govoreći takođe na obeležavanju 1. maja, Milanović je rekao i da će proglasiti izdajnikom svakoga ko ne bude u parlamentu blokirao ulazak Finske i Švedske u NATO, dok Hrvati u BiH ne dobiju pisanu garanciju da će izborni zakon u BiH biti izmenjen.

"Meni je žao za Hrvatsku. Boriću se svom snagom da tim ljudima ne dam prostora da uništavaju državu... Nemam saborsku većinu koju nisam ukrao kao (premijer Andrej) Plenković nego sam je zaradio na izborima", rekao je Milanović u Varaždinu.

Precizirao je da će, kako je naveo, "svakog ko može a ne iskoristi priliku da se bori za Hrvate u BiH", što je interes Hrvatske, proglasiti izdajnikom.

"Dok se Hrvatima ne da pisana garancija da su stvari rešene - nema 'majke mi'. Svako ko to ne bude ispoštivao, ja ću ga nazvati izdajicom", jasan je Milanović.

On je u razgovoru s novinarima rekao da može da razume svoju majku koja je, kaže, u 85. godini zgrožena načinom njegove komunikacije, ali da ga niko ne bi slušao ako bi govorio načinom na koji to čini Plenković.

Primetio je i da su ovlašćenja predsednika Hrvatske ugrožena izmenom zakona i da ih treba definisati. Smatra da predsednik hrvatske države treba da ima više ovlašćenja u pojedinim stvarima, ali ne u novcu, preneli su hrvatski mediji.

"Novcem", dodao je, "neka upravlja Plenkovićev HDZ".

Milanović je, naime, ranije rekao da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH. Rekao je da hrvatski sabor ne sme da ratifikuje ničiji pristup u NATO dok se ne promeni izborni zakon u BiH, naglasio je.

Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Admir Buljubašić

 

Milanović je tada rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to "vrlo opasnom avanturom".

"Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka guraju besnom medvedu penkalo u oko. Ali dok se ne reši pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nemci, ako mogu i hoće, ne nateraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne sme da ratifikuje ničiji pristup u NATO", rekao je Milanović.

Milanović je ranije takođe rekao da "Ili Zapad ili visoki predstavnik u BiH treba da nateraju Sarajevo da prihvati izmenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO".

On je tada rekao i da je visoki predstavnik Kristijan Šmit nelegitiman, jer njegov izbor na tu funkciju nije potvrđen u Savetu bezbednosti, a da se pritom, kako je rekao, u sve meša. Moraće, kazao je Milanović, da odluči i kada je reč o reformi izbornog zakona.

Komentari (0)

Evropa