Region

Dokument Europola uzburkao Crnu Goru: Policajci švercovali drogu i oružje za kavački klan

Komentari
Dokument Europola uzburkao Crnu Goru: Policajci švercovali drogu i oružje za kavački klan
Dokument Europola uzburkao Crnu Goru: Policajci švercovali drogu i oružje za kavački klan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dokument Europola, koji je objavio crnogorski portal "Libertas Press", navodi da su dvojica aktivnih policijskih službenika članovi kavačkog kriminalnog klana i da su direktno bili uključeni u šverc kokaina, oružja i cigareta. Kao i u ranijim istragama grupe Veljka Belivuka i Darka Šarića, Evropol je podatke pribavio sa aplikacije "Skaj".

U dokumentu Europola pominju se imena Petra Lazovića (32) i Ljuba MIlovića (32). Europol navodi da su oni koristili svoje pozicije da pružaju zaštitu kavačkom klanu i da vođi klana Radoju Zviceru daju osetljive podatke i saznanja.

"Zvicer je osnivač i jedan od vođa kavačkog klana za koji se vezuju brojni zločini - ubistva i trgovina narkoticima. Zvicer se posle hapšenja Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u Srbiji nalazi u bekstvu, a za njim su poternice raspisale i Crna Gora i Srbija", navodi se u tekstu.

Evropol takođe zaključuje da bi istraga usmerena na Lazovića i MIlovića trebalo da bude prioritet crnogorske policije.

"Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina", piše u dokumentu Europola.

AP/Risto Božović

 

Dodaje se da dokument sadrži i transkripte komunikacije njih dvojice sa Zvicerom, Belivukom, Miljkovićem i drugima.  "Libertas Press" je uz tekst objavio i fotografiju na kojoj se vide Lazović i Milović u društvu Belivuka i Miljkovića, načinjenu u danu kada je navodno sprečena njihova likvidacija u Tivtu. Na jednoj fotografiji se vidi i Milović sa oružjem.

Policajac na tajnom zadatku?

Nakon objavljivanja izveštaja, oglasio se i bivši crnogorski specijalni državni tužilac Milivoje Katnić koji je rekao da je on lično kontrolisao materijal dobijen iz Europola i da nije bilo razloga za poketanje postupka jer je, kako tvrdi, policajac Lazović sve vreme bio na tajnom zadatku.

prcentar.me

Bivši crnogorski specijalni državni tužilac Milivoje Katnić

Iz njegovog odgovora "Vijestima" proizilazi da je Lazovuć bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i kada je sa njima razmenjivao informacije i oružje.

"Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela", rekao je Katnić.

Dodao je i da se nikada ne hapse vlastiti agenti: "Makar nisu do sada".

Na navode iznete u tom članku nadovezale su se podgoričke "Vijesti" kojima je izvor iz bezbednosnog sektora rekao da je rad na slučaju počeo tek nakon što je došlo do smena u Specijalnom državnom tužilaštvu. Drugi izvor im je rekao da su policajci navodno duže od mesec dana prisluškivali kolegu Milovića kako on ne bi pobegao, ali da nisu mogli da potvrde da li je u državi. Takođe, prema tim informacijama Lazović je van Crne Gore i navodno je napustio državu kada je Vladimir Novović zamenio Milivoja Katnića.

Tužilac naložio formiranje novog predmeta

Nakon što je obeldoanjen dokument, ubrzo su se oglasili nadležni organi. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da je "dalo nalog da se formira novi predmet". Kako se navodi, tužilac je naložio preduzimanje svih neophodnih radnji i mera radi utvrđivanja da li ima krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

prcentar.me

Specijalni državni tužilac Crne Gore Saša Čađenović

Navodi se i da je specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara ove godine odlučio da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Čađenović je, kažu, takvu odluku doneo povodom podataka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od Europola, a nakon "sprovođenih izviđajnih radnji".

Uprava policije je navela da će javnost o svemu biti obaveštena "po okončanju policijsko-tužilačke aktivnosti". Uprava policije je više detalja iznela za RTCG navodeći da oni nisu u posedu materijala koji je objavljen u medijima i da do sada nisu bili upoznati sa sadržinom dokumenta. Takođe, istaknuto je da na osnovu podataka o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz Crne Gore policijskih službenika o kojima se piše.

"Jedan od prioriteta u radu Uprave policije je upravo identifikovanje policijskih službenika povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, prikupljanje dokaza u odnosu na njihove inkriminišuće radnje i njihovo procesuiranje nadležnim tužilaštvima, a što je bio prioritet i u prethodnom periodu gde su ostvareni konkretni rezultati o kojima je javnost obaveštena", naveli su iz Uprave policije.

Svi ovi navodi jedna su od glanih tema na političkoj sceni Crne Gore, a predskednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević koji je i poslanik Demokratskog fronta, za 6. maj je zakazao sednicu povodom informacija Europola.

Kakve su veze Zvicera i kavačkog klana sa Belivukom?

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja se povezuje sa kavačkim klanom uhapšena je u Srbiji u februaru 2021. godine. Oni se terete da su delovali pod velom Partizanove navijačke grupe Principi. Oni su optuženi za teška krivična dela među kojima su ubistva, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

U međuvremenu je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo novu optužnicu, drugu po redu, protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 10 pripadnika njihove grupe kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Prema medijskim navodima, na čelu kavačkog klana je Radoje Zvicer koji je blisko sarađivao sa Belivukom. To povrđuju i podaci da je Zvicer bio u društvu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kada ih je kotorska policija zaustavila u januaru prošle godine i nakon toga privela na informativni razgovor kao bezbednosno interesantne osobe (BIL). Zvicer se nalazi u bekstvu, a policija je 28. marta prošle godine pretresla njegovu kuću. 

Iako mnoge tvrdnje o samom Zviceru nisu dokazane, nesumnjivo je da je teško ranjen krajem maja 2020. godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije, pucala na njega na ulici dok je džogirao. Sigurne smrti tog popodneva u spasila ga je supruga koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu.

Komentari (0)

Evropa