Region

Šmit pozvan da govori na sednici SB UN, Rusija i Kina se protive odluci

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

17:29

Šmit pozvan da govori na sednici SB UN, Rusija i Kina se protive odluci
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos protivljenju ambasadora Rusije i Kine, nemački diplomata Kristijan Šmit, čij mandat visokog predstavnika u BiH nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, pozvan je da se obrati na sednici SBUN o stanju u BiH.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzj izjavio je u Njujroku da je za Rusiju mesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, te da nema osnove za pozivanje Kristijana Šmita na današnju sednicu Saveta bezbednosti, jer se time podriva autoritet tog tela UN.

On je na početku današnje sednice Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra situacija u BiH ocenio da je cinično ponašanje zapadnih sila koje postavljaju visokog predstavnika bez saglasnosti ovog tela UN.

Govoreći o imenovanju visokog predstavnika u BiH, Nebenzja je naglasio da za to postoji praksa poslednjih 25 godina.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsetio je da imenovanje Šmita nije podržano, te da nije prikladno da se nemački političar obraća Savetu bezbednosti UN u kapacitetu visokog predstavnika, prenela je RTRS.

Predsedavajuća sastanku Linda Tomas Grinfild je nakon izlaganja Nebenzje i Genga pozvala Šmita da učestvuje na sastanku, koji se posle toga obratio Savetu bezbednosti UN.

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN, potvrđeno je za RTRS iz njegovog kabineta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa