Region

Ambasadori Kine i Rusije u UN: Zalaganje za koncept ustavog uređenja BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

20:29

Ambasadori Kine i Rusije u UN: Zalaganje za koncept ustavog uređenja BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori Kine i Rusije u UN Džang Ðuen i Vasilij Nebenzja zalažu se za koncept ustavog uređenja BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ne žele da se u BiH sprovodi centralizacija u interesu samo jednog naroda


Oni su to preneli Zoranu Tegeltiji, predsedavajućem Savetom ministara BiH na sastanku u Njujorku.

Tegeltija je izjavio da je tokom odvojenih sastanaka ambasadorima Nebenzji i Ðuenu ukazao na ključne probleme u BiH i preneo im da je juče želeo da se obrati Savetu bezbednosti UN kako bi se čula istina, prenela je Srna.

"Ohrabrujuće je da ambasadori Kine i Rusije razumeju jako dobro odnose u BiH. Bili su na sednici Saveta bezbednosti i njihovo se izlaganje značajno razlikovalo od izlaganja Kristijana Šmita i nekih drugih ambasadora u Savetu bezbednosti UN", naveo je Tegeltija.

On je naglasio da će nastaviiti komunikaciju sa ambasadama Rusije i Kine u nameri da se i nekim drugim zemljama prenese istina o stanju u BiH.

"Oni su ponovili svoje stavove sa početka sednice Saveta bezbednosti, a to je da bi bilo pristojno da Šmit ukoliko želi da podnese izveštaj Savetu bezbednosti, zatraži podršku tog istog tela UN što on u ovom trenutku nije učinio", kazao je Tegeltija.

Napomenuo je da su ambasadori Ðuen i Nebenzja ponovili da im je jasno da izveštaj koji je podneo Šmit nije izbalansiran, te da u suštini predstavlja viđenje jedne strane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa