Region

Izveštaj Vlade Republike Srpske SB UN: Ostajemo opredeljeni za Dejton

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

16:27

Izveštaj Vlade Republike Srpske SB UN: Ostajemo opredeljeni za Dejton
Zgrada Vlade Republike Srpske - Copyright vladars.net

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska u potpunosti je opredeljena za Dejtonski sporazum, što uključuje posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, navedeno je u 27. Izveštaju vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de facto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda", stoji u izveštaju, prenela je RTRS.

U prvom delu izveštaja Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava.

"Decentralizovana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Dejtonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa evropskim vrednostima, što pokazuju slični primeri širom Evrope", navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da izvor disfunkcionalnosti BiH nije Dejtonski sporazum, već "nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane OHR".

"BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora", navodi se u izveštaju.

Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način. "RS dosledno i kategorički odbacuje svako pribegavanje nasilju, insistira na rešavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom", stoji u Izveštaju.

U trećem delu govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH i navodi se da "Republika Srpska ostaje opredeljena za napredak BiH na putu evropskih integracija".

Uz to, Republika Srpska nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj veri kako bi se našlo rešenje za aktuelnu političku krizu u BiH.

Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi Republike Srpske, usmereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutrašnje politike i pokušaj da se reši politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR-a, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH, piše u ovom dokumentu.

Na kraju, zaključuje se da Republika Srpska veruje da BiH može uspeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Dejtonskog sporazuma.

Šmit: RS radi na pokopavanju BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit naveo je u izveštaju koji će predati Savetu bezbednosti UN-a da vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija, prenosi RTRS.

U izveštaju koji su objavili pojedini mediji navode se i konkretne aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Zakonom o lekovima Republike Srpske, zatim Zakona o imovini, te Zakona o VSTS-u Republike Srpske.

Deo izveštaja Šmit je posvetio i izborima i odnosima između Bošnjaka i Hrvata optužujući Hrvate da, kako tvrdi, podižu "avet" ratne težnje za trećim entitetom.

Izveštaj Kristijana Šmita biće razmatran na sednici Saveta bezbednosti UN, zakazanoj za 11. maj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa